Bráni rúško naozaj prenosu koronavírusu? Vedci majú jasnú odpoveď!

Do prebiehajúcich diskusií o tom, aký význam má v súčasnej pandémii má nosenie rúšok, sa zapojili aj odborníci. Uverejnili štúdiu, ktorá ukazuje, že ak má infikovaný človek rúško, skutočne tým bráni prenosu "svojho" koronavírusu na iných ľudí.
Bráni rúško naozaj prenosu koronavírusu?

Zdroj: Pexels.com

Závery štúdie, uverejnenenej v odbornom mesačníku Nature Medicine, sú založené na podobnosti koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, s inými, ktoré boli skúmané v minulosti.

Nancy Leungová z Hongkonskej univerzity uskotočnila so svojimi kolegami pokusy v Hongkongu v rokoch 2013 až 2016.

Do experimentu sa dostalo 111 osôb infikovaných vírusmi, z ktorých 17 bolo infikovaných bežnými koronavírusmi, ktoré spôsobujú nádchu a výnimočne môžu prerásť do zápalu dýchacích ciest.

Ostatní pacienti mali v tele vírus chrípky alebo rhinovírusy, ktoré sú najčastejšími nositeľmi prechladnutia.

Ľudia počas experimentu dýchali a kašľal do meracieho prístroja, v rúšku aj bez rúška, po dobu 30 minút. V zachytenom vzduchu potom výskumníci zisťovali vírusy podľa ich genetických znakov.

"Moje rúško chráni teba, tvoje rúško chráni mňa!"

Ukázalo sa, že rúška radikálne zrazili množstvo koronavírusov vo vydychovanom aj vykašliavanom vzduchu. Znížili tiež množstvo chrípkových vírusov, avšak nemali vplyv na rhinovírusy.

Pretože nový smrtiaci koronavírus SARS-CoV-2 sa podobá tým skúmaným, výskumníci predpokladajú, že rúško skutočne účinne bráni prenosu koronavírusu z infikovaného človeka na okolitých ľudí.

Infikovaný človek môže šíriť nákazu aj predtým, než vôbec začne pociťovať príznaky ochorenia COVID-19. Rúško by teda zrejme mali nosiť všetci ľudia, pretože nikto si nemôže byť úplne istý, že sa mu nákaza vyhla.


Užitočné články:

Ako si vyrobiť rúško doma? Jednoduchý postup, potrebujete iba týchto 5 vecí!

Ťahajú vás pri nosení rúška gumičky? Skúste tento jednoduchý trik a problém je vyriešený!