Je odkladanie ranného budíka škodlivé pre vaše zdravie? Odpoveď vedcov vás zaručene prekvapí!

Nedostatočný pokojný spánok prispieť k zvýšeniu hmotnosti, kardiovaskulárnym chorobám, vysokému krvnému tlaku, oslabeniu imunitného systému a cukrovke.
odkladanie ranného budíka škodí zdraviu

Zdroj: Pixabay.com

Nie každý spánok je rovnaký, kľúčovým je to, ako končí

S príchodom jesene a úbytkom slnečných rán, môže ranné vstávanie z postele vyžadovať trochu extra motivácie aj pre tých najdisciplinovanejších z nás.

Odborníci však naznačujú, že neschopnosť vstať na budík môže byť známkou toho, že niečo iné nie je v poriadku.

Podľa nedávnej štúdie z Oddelenia výskumu porúch spánku na klinike v Clevelande, ak máte potrebu odložiť si budík aj po kvalitnom a dostatočnom spánku, je čas navštíviť svojho lekára.

Správa kliniky v Clevelande zdôrazňuje, že nie každý spánok je rovnaký a že to, ako nočný spánok končí, môže byť kľúčom k vášmu celkovému blahu.

Veľkú časť druhej časti nášho spánkového cyklu tvorí spánok REM alebo spánok snov, čo je obnovujúci spánkový stav. A tak, ak nesutále stláčame tlačidlo odloženia budíka, narušíme si tým REM spánok alebo spánok snov, “ uviedla vo vyhlásení riaditeľka výskumu spánkových porúch na klinike v Clevelande Reena Mehra, MD.

REM a non-REM spánok

Ale prečo na tom tak záleží? Každú noc prechádzame dvoma základnými typmi spánku, spánkom REM (Rapid Eye Movement) a non-REM spánkom.

Národný ústav pre neurologické poruchy a mozgovú mŕtvicu popisuje non-REM spánok ako prechod tromi etapami:

  • Fáza 1 : Keď prepnete z bdelosti na spánok
  • Fáza 2 : Keď prechádzate do ľahkého spánku
  • Fáza 3 : Keď prejdete na najdlhšiu dobu do najhlbšej úrovne spánku

Tieto tri fázy si prechádzate v noci niekoľkokrát, pričom najviac času strávite v 2., ale 3. fáze, pričom 3. je tou, vďaka ktorej sa ráno budete cítiť úplne svieži.

REM spánok sa najskôr vyskytuje asi 90 minút po zaspaní.

Vaše oči sa rýchlo pohybujú zo strany na stranu za zatvorenými viečkami. Vaše dýchanie sa stáva rýchlejším a nepravidelnejším a váš srdcový rytmus a krvný tlak sa zvyšujú takmer na úroveň bdenia. Väčšina vašich snov sa vyskytuje počas spánku REM, aj keď niektoré sa môžu vyskytnúť aj v non-REM spánku, “ vysvetľujú odborníci z ústavu.

Tu prichádza k problém s odkladaním zvonenia budíka.

Pri prechode do režimu REM-spánku a jeho opustení, s už zvýšenou úrovňou bdelosti, môže narušenie tohto spánku alarmom v 10-minútových intervaloch spôsobiť reakciu „boj alebo útek“, zvýšiť váš krvný tlak a tlkot srdca a byť príliš krátky na to, aby ste mohli odpočívať.

Ako varuje britský National Health Service (NHS), časom môže nedostatočný pokojný spánok prispieť k zvýšeniu hmotnosti, kardiovaskulárnym chorobám, vysokému krvnému tlaku, oslabeniu imunitného systému a cukrovke.


Mohlo by vás zaujímať:

8 dôvodov, prečo sa dobre nevyspíte!

Zmena času môže súvisieť s poruchami spánku!