8 príčin, prečo sa dobre nevyspíte

Budíte sa ráno priskoro, ste unavení a bez energie, alebo je váš spánok prerušovaný? Pozrite sa na príčiny, prípadne ochorenia, ktoré za tým môžu stáť.

Zlý spánok Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Spíte pridlho

  • znížená činnosť štítnej žľazy alebo latentné infekcie

Pre väčšinu ľudí je ideálnych sedem až deväť hodín spánku. Ak však máte potrebu spať dlhšie ako 10 hodín denne, možno trpíte hypotyreózou, vyskytujúcou sa najmä u žien nad 60 rokov. Prejavuje sa postupným priberaním na váhe a únavou, čo mnohí pripisujú len starnutiu.

No ak sa neviete, „dospať“, je potrebné otestovať schopnosť vašej štítnej žľazy pri regulovaní metabolizmu. Pridlhý spánok môže byť tiež reakcia vášho organizmu na latentné infekcie. V takomto prípade to však má krátkodobé trvanie.

2. Budíte sa unavení každé ráno

  • spánkové apnoe, depresie

Ak spíte dostatočne dlho, no napriek tomu sa ráno budíte unavení, pravdepodobne trpíte spánkovým apnoe (ťažkosti s dýchaním počas spánku). Táto porucha prerušuje spánkové cykly, no vy si to nepamätáte. Ak si myslíte, že by ste mohli mať spánkové apnoe, skúste spať na chrbte a porovnajte, či sa ráno cítite viac oddýchnuto.

Pokiaľ to nefunguje, poraďte sa so svojím lekárom o tomto probléme, pretože spánkové apnoe je spojené s radom nežiaducich zdravotných rizík, vrátane infarktu. Takisto, depresia ide vždy ruka v ruke s problémami so spánkom. Takže sa zamyslite aj nad vaším duševným zdravím a momentálnou náladou.

3. Budíte sa pravidelne priskoro

  • porucha cirkadiánneho rytmu

Spánok je súčasťou cirkadiánneho rytmu. Jeho potreba stúpa vo večerných hodinách. Takže, ak ste sa prebudili ešte pred východom slnka a už nemôžete zaspať, jednoducho ste asi vyčerpali svoju dennú potrebu spánku. Ale ak je takéto prebúdzanie pravidelné a dlhodobé, môže ísť o cirkadiánnu poruchu, zvanú syndróm odkladanej spánkovej fázy.

Vstávať skoro môže mať svoje výhody, ale na druhej strane budete mať potom potrebu chodiť priskoro spať, čo môže narušiť váš osobný život. Pomôcť by malo užívanie melatonínu a obmedzenie umelého osvetlenia v izbe.

4. Nemôžete zaspať bez neskorého pozerania televízie

  • úzkosť

Máte vždy potrebu zaspávať pri seriáloch či filmoch? Televízia môže vašu pozornosť odvádzať od negatívnych myšlienok, prípadne psychických problémov. Ale na druhej strane, televízne svetlo zvyšuje hladinu stresových hormónov, preto odborníci radia upokojiť sa pred spánkom radšej formou čítania knihy či meditácie.

5. Prebudíte sa a nemôže znovu zaspať

  • syndróm nepokojných nôh

Ak máte v noci často potrebu sa prehadzovať, hýbať sa, alebo dokonca vstať a pohybovať sa, môže ísť o neurologickú poruchu, zvanú syndróm nepokojných nôh. Trpí ňou asi 3% populácie. Je to nepríjemný pocit v nohách, ktoré sú dočasne zbavené pohybu.

Syndróm nepokojných nôh pramení z nedostatočnej alebo nevyváženej činnosti neurónov, za čo je zodpovedná znížená hladina chemickej látky dopamín v mozgu. Zvyčajne začína v podvečer a vrcholí v noci, keď vás prebudí zo spánku. Syndróm nepokojných nôh je spojený so zvýšeným rizikom infarktu a mozgovej mŕtvice.


Prečítajte si tiež:

Cvičiť pred spaním nie je vždy dobrý nápad

6. V noci podnikáte "výlety"

  • parasomnia a porucha správania v REM fáze spánku

Námesační ľudia si môžu pripraviť jedlo, ísť na prechádzku a potom sa vrátiť do postele bez toho, aby si to uvedomovali. No väčšie riziko predstavuje REM porucha správania, neurologický problém, keď ľudia konajú pod vplyvom snov a mozgu sa nepodarí vypnúť svaly. Môže to viesť k nebezpečnému správaniu a nepremysleným impulzívnym činom.

Súvisí tiež s poruchami správania a nálady. Mnoho antidepresív spúšťa parasomniu a Rem poruchu. Niekedy ide tiež o včasný signál vývoja Parkinsonovej choroby. Parasomnie a REM porucha sa dajú liečiť melatonínom alebo klonazepamom.

7. Často návštevujete toaletu

  • diabetes

Ak pravidelne navštevujete toaletu viac ako raz či dvakrát za noc, možno trpíte cukrovkou. Časté močenie v dôsledku zvýšenej hladiny cukru v krvi je reakciou obličiek na zvýšenú záťaž pri absorbovaní a odfiltrovaní prebytočného cukru.

8. Prehadzujete sa zboka na bok a búši vám srdce

  • zvýšená funkcia štítnej žľazy

Nemôžete spať, srdce vám prudko tlčie a ste podráždení, môže ísť o hypertyreózu, ktorá narušuje spánok. Nadprodukcia hormónov štítnej žľazy spôsobí ťažkú ujmu metabolizmu a rapídne chudnutie. Ďalšou možnosťou je Gravesova choroba - imunitná porucha, spôsobujúca nepokoj a problémy so spánkom.


Prečítajte si aj tento článok:

Cvičiť pred spaním nie je vždy dobrý nápad