Dvojmesačnému chlapčekovi sa náhle zastavilo srdce! Lekári mu zachránili život vďaka unikátnej operácii

Lekári Detského kardiocentra v pražskom Motole zachránili život iba dvojmesačnému chlapcovi vďaka unikátnej operácii. Ako najmladšiemu pacientovi v Česku mu zaviedli srdcový defibrilátor.
unikátna operácia bábätka s tumorom na srdci

zdroj: fnmotol.cz

Chlapček prekonal niekoľko zástav srdca

Dvojmesačný Daniel bol hospitalizovaný vo Fakultnej nemocnici v Motole po tom, čo u neho došlo pri ceste autom k náhlej zástave srdca.

"Išli sme zrovna vyzdvihnúť staršieho syna do školskej družiny, keď Daníček v autosedačke prestal dýchať. Bol ako handrová bábika, "spomína so slzami v očiach mamička malého pacienta.

Rodičia mu okamžite začali poskytovať prvú pomoc. Pomáhal im aj náhodný okoloidúci, a to až do doby, než prišla záchranná služba. Tá odviezla chlapčeka rovno do nemocnice.

Po prechodnej stabilizácii dieťaťa v spolupráci ARO a Pediatrickej kliniky v Motole došlo k opakovaným poruchám srdcového rytmu, keď počas krátkej doby niekoľkých hodín chlapček prekonal ďalšie tri srdcové zástavy s nutnosťou resuscitácie.

Príčinou poruchy srdcového rytmu boli tumory v pravej srdcovej komore. Malý Daniel bol následne s mamičkou hospitalizovaný v Detskom kardiocentre v Motole.

"Bohužiaľ masívny výskyt nádorových ložísk nebolo možné odstrániť v takej miere, aby sme dostatočne eliminovali riziko opätovnej srdcovej zástavy. Preto sme sa rozhodli pre implantáciu kardioverter - defibrilátora (tzv. ICD), "uvádza docent Peter Kubuš, primár Detského kardiocentra 2. LF UK a FN Motol.

To bola podľa neho jediná liečebná možnosť ako zabezpečiť, aby naďalej nedochádzalo k akútnemu ohrozeniu života dieťaťa nebezpečnými arytmiami.

Podobný typ liečby sa u takto malých detí vykonáva iba ojedinele a je aj v celosvetovom meradle unikátny.

V odbornej literatúre existujú informácie len o jednom pacientovi s implantovaným defibrilátorom, ktorý bol o niečo mladší než tento český pacient, avšak vážil o niečo viac. Doterajšie prvenstvo v Českej republike patrilo desaťmesačnému dievčatku.

Tumor na srdci a poruchy srdcového rytmu

Mikroskopické vyšetrenie vzoriek odobratých pri operácii potvrdilo jeden z najčastejších srdcových tumorov u detí, takzvaný rhabdomyom.

Väčšinou sa tento tumor vyskytuje najmä v súvislosti s iným ochorením, tuberóznou sklerózou, tá však nebola u chlapca klinickým ani genetickým vyšetrením v súčasnej dobe preukázaná.

Spojenie tumoru s podobnými život ohrozujúcimi poruchami srdcového rytmu je mimoriadne vzácne. Pacient preto bude musieť byť v priebehu nasledujúcich rokov pod dôkladnou kontrolou.

Aj napriek veľmi náročnej operácii sa chlapček rýchlo zotavil, dobre sa hojila aj operačná rana a malý organizmus výborne toleroval nastavenú farmakologickú liečbu.

Malý Daniel bol po dvoch týždňoch hospitalizácie vo výbornom stave prepustený domov z nemocnice. Aktuálne je najmladším pacientom v Česku, ktorému zaviedli srdcový defibrilátor.


Prečítajte si tiež:

Bábätku zmenšili obrovský nádor ešte pred narodením!

Lekári úspešne oddelili siamské dvojčatá zrastené lebkami!