Lekári úspešne oddelili siamské dvojčatá zrastené lebkami! Dievčatká zvládli 18-hodinovú operáciu statočne, v nemocnici oslávili svoje druhé narodeniny

Lekári vatikánskej detskej nemocnice Bambino Gesu úspešne oddelili dvojročné siamské dvojčatá, ktorá boli zrastené zadnou časťou lebky. Dievčatká zo Stredoafrickej republiky zvládli finálnu 18-hodinovú operáciu a neodnesú si žiadne negatívne následky.
úspešne oddelili siamské dvojčatá zrastené lebkami

zdroj: ospedalebambinogesu.it

Siamské dvojčatá zrastené lebkami

Dievčatká Ervina a Prefina sa narodili v Stredoafrickej republike v júni 2018. Už krátko po narodení ale spoločne s matkou putovali do Talianska, kde lekári začali plánovať zložitý operačný proces na ich rozdelenie.

siamské dvojčatá s mamou pred operáciou

zdroj: ospedalebambinogesu.it

Operácia bola obzvlášť zložitá preto, že deti boli nezvyčajne zrastené v oblasti zadnej časti lebky, a zdieľali tak lebečnú kosť a čiastočne aj žilový mozgový systém.

Siamské dvojčatá zrastené v oblasti hlavy bývajú častejšie spojené v oblasti temena, kde nie je rozdelenie tak riskantné.

Dvojčatá zrastené v oblasti zadnej časti lebky zdieľali lebečnú kosť a čiastočne aj žilový mozgový systém.

zdroj: ospedalebambinogesu.it

Dievčatká postupne absolvovali tri operácie, pričom až pri tej poslednej ich lekári definitívne oddelili. Lekárom vatikánskej detskej nemocnice Bambino Gesu sa podarilo dvojčatá oddeliť počas poslednej 18-hodinovej operácie.

Teraz sa dvojčatám darí dobre a v nemocnici minulý týždeň oslávili svoje druhé narodeniny.

Podľa primára oddelenia pediatrickej neurochirurgie Carla Marrasa budú malé pacientky po nevyhnutnej rehabilitácii môcť viesť normálny život.


Prečítajte si aj o ďalších unikátnych operáciách:

Nový spôsob operácie štítnej žľazy! Pacientom konečne nezostane jazva na krku

Neuveriteľné! Lekári jej odstraňovali nádor na mozgu, ona zatiaľ plnila olivy

Revolučná operácia! Pacientovi takmer zastavili životné funkcie a krv mu nahradili soľným roztokom, len aby ho zachránili