Túto časť tela by ste si nikdy nemali čistiť! Spôsobujete viac škody ako úžitku, radí otolaryngológ

Niektoré časti tela však nie sú určené na neustále čistenie. Čistením uší si v skutočnosti pravdepodobne spôsobujete viac škody ako úžitku.
túto časť tela si radšej nečistite!

Zdroj: Pixabay.com

Potrebujeme vatové tyčinky na čistenie uší?

Každý deň si pri sprchovaní pravdepodobne umyjete telo od hlavy až po päty. Samozrejme, pri každodennom čistení netreba zabúdať ani na určité štrbiny na našom tele.

Niektoré časti tela však nie sú určené na neustále čistenie. Čistením uší si v skutočnosti pravdepodobne spôsobujete viac škody ako úžitku.

Používaním vatových tyčiniek na čistenie uší si nielenže posúvate ušný maz bližšie k ušnému bubienku, ale existuje aj značné riziko spôsobenia ľahkých až ťažkých poranení ucha,“ hovorí Kris Jatana, otolaryngológ a hlavný autor štúdie na túto tému

Štúdia publikovaná v časopise The Journal of Pediatrics v roku 2017 zhromaždila údaje za 20 rokov od roku 1990 do roku 2010 a zistila, že viac ako 263 000 detí vo veku do 18 rokov bolo prijatých do amerických nemocníc pre poranenia uší v dôsledku použitia vatových tyčiniek.

Z týchto státisícov úrazov bolo najčastejšie dokumentovanou príčinou čistenie uší, až 73% percent zaznamenaných úrazov.

Uši sa čistia samé

Dva najväčšie omyly, ktoré ako otolaryngológ počúvam, sú, že ušné kanáliky je potrebné čistiť v domácom prostredí a na ich čistenie by sa mali používať aplikátory s bavlnenými špičkami - oba sú nesprávne. Ušné kanály sú zvyčajne samočistiace,“ dodáva otolaryngológ.

Podľa doktora Jatanu a jeho tímu vedcov sa lekárske obavy týkajúce sa vatových tyčiniek objavili prvýkrát v roku 1972, takmer 50 rokov po ich prvom vytvorení.

Štúdia zo 70. rokov naznačila, že po použití vatových tyčiniek sa vyskytli zdravotné komplikácie. A to vyvolalo nápor zdravotníkov, ktorí odporúčali nepoužívať vatové tyčinky do uší, a tiež na výrobcov, ktorí začali na svoje výrobky dávať varovné štítky.

Napriek tejto štúdii a následným varovaniam ľudia naďalej pravidelne používajú vatové tyčinky na čistenie uší.

Štúdia z roku 2011 zistila, že 68% ľudí stále uvádza, že vatové tyčinky používajú.


Mohlo by vás zaujímať:

Mazová zátka (stvrdnutý cerumen)- čo s ním?

Prečo naše uši a nos rastú, keď starneme?