Stratili ste čuch? Môže ísť o príznak COVID-19. Otestujte sa, či cítite tieto dve veci vo vašej kuchyni!

Existuje niekoľko dôvodov, prečo môžu ľudia infikovaní koronavírusom stratiť čuchové zmysly.
ak necítite vôňu mäty a kokosového oleja, môže ísť o príznak COVID-19

zdroj: needpix.com

Strata čuchu a chuti sú príznakom COVID-19

Jedným zo zvláštnych a častých príznakov infekcie novým koronavírusom SARS-CoV-2 je strata čuchu alebo chuti, či oboje. Nedávny článok v The New York Times uviedol, že až 87% pacientov má tento prekvapivý príznak.

Podľa lekárskeho centra na Vanderbiltovej univerzite je to zhruba u 25% ľudí s diagnostikovaným ochorením COVID-19 prvý a jediný znak toho, že niečo nie je v poriadku.

S vedomím, že tento príznak, medicínsky označovaný ako anosmia, môže slúžiť ako kľúčový indikátor pre diagnostiku COVID-19, bola uskutočnená štúdia zameraná na nájdenie konkrétnych pachov, ktorá by mohli slúžiť ako prekurzory.

Pretože štúdia pochádza z Indie, vedci vybrali päť vôní, ktoré boli často dostupné v indických domácnostiach.

Vedci zistili, že ľudia, ktorí mali ťažkosti s rozpoznaním vôňe mäty piepornej a kokosového oleja, mali s najväčšou pravdepodobnosťou neskôr pozitívny test na prítomnosť koronavírusu.

Prečo ľudia s koronavírusom strácajú čuch?

Existuje niekoľko dôvodov, prečo môžu ľudia infikovaní koronavírusom stratiť čuchové zmysly. Po prvé, ľudia s hornými dýchacími cestami často pociťujú „upchatie, nádchu a ďalšie nazálne príznaky“, ktoré môžu blokovať prístup k pachovému nervu.

Podľa lekárskeho centra na Vanderbiltovej univerzite je však pravdepodobnejšie, že „koronavírus spôsobuje zápalovú reakciu vo vnútri nosa, ktorá môže viesť k strate čuchového alebo pachového neurónu“.

Ako píše portál bestlifeonline, s ochorením COVID-19 a stratou čuchu zápasil aj Proteus Duxbury, bývalý technologický pracovník z Colorada.

Nemal som kašeľ, bolesti hlavy, horúčku ani dýchavičnosť. Ale všetko chutilo ako lepenka. Prvá vec, ktorú som každé ráno urobil, bolo, že som dal hlavu nad džbán s kávou a poriadne sa nadýchol. Necítil som nič," povedal.

Kávu, cesnak, citrusy, sprchový gél či esenciálne oleje môžete podľa autorov štúdie použiť ako ďalšie testery vášho čuchu v súvislosti s možným ochorením COVID-19.


Prečítajte si aj:

Až 40% ľudí, ktorí prekonali COVID-19, má aj tri mesiace po uzdravení stále poškodené pľúca! Mnohí nemajú čuch a ohrozené je aj srdce

Koronavírus môže podľa vedcov blokovať signály bolesti! Človek potom nepociťuje príznaky, vírus však šíri ďalej