Až 40% ľudí, ktorí prekonali COVID-19, má aj tri mesiace po uzdravení stále poškodené pľúca! Mnohí nemajú čuch a ohrozené je aj srdce

Do pilotnej štúdie lekárov z Fakultnej nemocnice v Hradci Králové sa zapojilo 79 ľudí, väčšina z nich mala veľmi mierny priebeh ochorenia COVID-19.
vyliečených z covid-19 trápi strata čuchu, poškodenie pľúc aj srdca

Zdroj: Flickr.com

Koronavírus poškodzuje okrem pľúc aj srdce

Štúdia lekárov Fakultnej nemocnice v Hradci Králové, o ktorej informuje ČT24 tvrdí, že nález na pľúcach by mohol byť jedným z dlhodobejších následkov infekcie koronavírusom.

Zhruba polovica pacientov po troch mesiacoch od vyliečenie stále trpií dýchavičnosťou a zadýchava sa aj pri menšej námahe.

"Sme si skoro istí, že podstatná časť pacientov bude v poriadku za šesť alebo dvanásť mesiacov. Je to ale niečo, čo človeka vyradí na niekoľko mesiacov, a je dobré o tom vedieť, "vysvetľuje prednosta pľúcnej kliniky Fakultnej nemocnice v Hradci Králové Vladimír Koblížek.

Do pilotnej štúdie sa zapojilo 79 ľudí, väčšina z nich mala veľmi mierny priebeh ochorenia. K podobným výsledkom dospeli aj autori niektorých zahraničných štúdií.

Zahraničné štúdie ukazujú, že koronavírus môže dokonca poškodiť aj srdce.

"Vírus môže srdce napádať alebo v ňom spôsobovať zápal. Čerstvo publikovaná štúdia z Nemecka ukázala, že asi 78% pacientov so stredne ťažkou alebo ťažkou formouCOVID-19, malo nejaké príznaky zápalu srdcového svalu" komentuje prednosta internej kliniky kardiológie a Angiológia Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe Aleš Linhart.

U ľudí, ktorí sa z koronavírusu liečili doma, je ale poškodenie srdca v dôsledku infekcie skôr výnimočné. Podľa lekárov by navyše nemuselo byť trvalé.

Vyliečení z COVID-19 trpia stratou čuchu

Mnoho pacientov, vyliečených z ochorenia COVID-19, má podľa štúdie lekárov Fakultnej nemocnice v Hradci Králové tiež problém s čuchom.

Čuch pacientov testujú napríklad s pomocou fixiek.

"Necháte pacientov čuchať fixky, mali by voňať ako ovocie alebo nejaká potravina. A tí pacienti, ktorí sú úplne v poriadku, tak presne určia, o čo sa jedná, "opisuje prednosta pľúcnej kliniky.

S určením vôňe má problém až 90% nakazených koronavírusom. Strata čuchu ale nemusí byť len príznakom ochorenia. Podľa lekárov ide aj o dlhodobejší následok. Štvrť roka po uzdravení ňou stále trpí tretina pacientov.

Lekári odporúčajú ľuďom, ktorí koronavírus prekonali, aby sledovali svoj zdravotný stav aj po uzdravení.


Prečítajte si aj:

Získame po prekonaní COVID-19 dostatočne silnú imunitu? Nová štúdia priniesla nádejný výsledok!

Lekárov prekvapil ďalší záhadný efekt u pacientov s koronavírusom. Fenomén "šťastnej hypoxie" si nevedia vysvetliť!