Neurologička: Na chrbticu myslime denne a bolesti nepodceňujme!

Bolesťami chrbtice trpí množstvo z nás a pacientov s touto diagnózou pribúda. 16. október, je vyhlásený za Svetový deň chrbtice a jeho cieľom je zvýšiť povedomie o týchto zdravotných problémoch. Na kľúčovú os nášho tela by sme však mali myslieť po celý rok.
Neurologička MUDr. Šándorová

Zdroj: súkr.archív

Neurologička MUDr. Ronnie Šandorová Traubnerová hovorí, že ani v neurologickej ambulancii AGEL Clinic Bratislava nie sú pacienti s týmito zdravotnými problémami výnimkou.

,,S bolesťami chrbtice sa stretávam často, je to viac ako polovica dôvodov k návšteve našej ambulancie,“ hovorí neurologička.

Podľa nej nie je rozdiel, či ide o mužov alebo ženy, ich pomer je približne rovnaký.

,,Pacientov je, žiaľ, stále dosť. Určite je to spôsobené sedavým spôsobom života, neprimeraným zaťažovaním, slabým svalovým korzetom a mnohokrát zohráva úlohu aj genetická predispozícia. Dôležité je bolesti nepodceňovať a pokiaľ liečba obvodného lekára nezaberá, pacient má pretvávajúce bolesti alebo je prítomná slabosť končatiny či iný varovný neurologický príznak, je nutné vyhľadať odborného lekára,“ vysvetľuje neurologička.

Spôsobov liečby takýchto bolestí je podľa neurologičky množstvo.

,,Pokiaľ prichádza pacient už zaliečený obvodným lekárom pomocou analgetík a myorelaxancíí, ktoré mu nepriniesli úľavu, ďalšími možnosťami je infúzna liečba analgeticko-myorelaxačnými infúziami, kortikoidná liečba, a to lokálna alebo celková či liečba antikonvulzívami. Pokiaľ u pacienta pretrvávajú intenzívne bolesti alebo je prítomný motorický deficit napriek liečbe, pristupuje sa k operácii,“ opisuje liečbu MUDr. Ronnie Šandorová Traubnerová.

V prípade chrbtice je veľmi dôležité venovať sa aj prevencii. Podľa slov neurologičky je podstatné cvičiť a chrbtové svalstvo posilňovať, dbať na dobré držanie tela.

Tomu môže napomôcť aj úprava pracovného prostredia, ako je výška stoličky, stola či umiestnenie počítača.


Mohlo by vás zaujímať:

Bolí vás chrbát? Takto si pomôžete!

Home office je trestom pre váš chrbát! Odborník radí, čomu sa treba rozhodne pri práci z domu vyhnúť