Gény tvoria 40% našej schopnosti byť šťastným, zvyšok sa skladá z týchto troch hlavných zložiek, zistili vedci!

Šťastie určujú naše gény iba čiastočne a zvyšok závisí od životného štýlu a ďalších faktorov životného prostredia, ktoré môžeme ovládať. Osvedčenými spôsobmi, ako zvýšiť šťastie, sú okrem iného napríklad dobrovoľníctvo, cvičenie, vychádzky do prírody a meditácia.
šťastie máme zapísané v génoch

zdroj:pixy.org

Zdá sa, že niektorí ľudia sa rodia "pod šťastnejšou hviezdou" ako ostatní. Výskumy naznačujú, že časť nášho pocitu šťastia a pohody môže byť v našich génoch.

Ako píše portál Insider, naše gény tvoria odhadom 40% našej schopnosti byť šťastným, hovorí psychoterapeutka Susan Zinn z Susan Zinn Therapy v Santa Monice v Kalifornii.

Neznamená to však, že ak ste sa nenarodili s určitými génmi, ste predurčení na nešťastie. Psychoterapeutka hovorí, že „je možné zmeniť naše nastavenie na šťastie“, pretože ďalších 60% šťastia závisí od životného štýlu a ďalších faktorov nášho života.

Ako teda naša genetická výbava prispieva k životnej spokojnosti a ako môžeme zvýšiť pocity šťastia a pohody bez ohľadu na to, čo máme zapísané v génoch?

Šťastie je zvyčajne určené tromi hlavnými zložkami:

  • Spokojnosť so životom- to je zvyčajne spojené s pozitívnymi emóciami založenými na minulých, súčasných a plánovaných budúcich skúsenostiach. Vaša minulosť môže konkrétne ovplyvniť budúcu spokojnosť so životom tým, ako si utvárate budúcnosť vo svojej mysli.
  • Cítite sa spojení s tým, čo robíte každý deň- či už v práci, vo vzťahoch alebo vo voľnom čase, je dôležité cítiť investíciu do ľudí, s ktorými trávite čas, do svojej kariéry alebo záľub.
  • Mať zmysel a cieľ v živote- dá sa to opísať ako pocit, že to, čo v živote robíte, je dôležité, že máte ciele alebo ambície, alebo že to, čo robíte, pomáha iným.

Existuje gén šťastia?

Výskum naznačuje, že môžeme zdediť mnoho znakov vrátane optimizmu, sebaúcty a šťastia. Podľa tejto logiky teda áno, existujú gény, ktoré nás môžu predurčiť k prežívaniu väčšieho šťastia.

Napríklad štúdia z roku 2011 našla sľubný dôkaz, že ľudia s určitou formou génu nazývaného 5-HTTLPR hlásili vyššiu spokojnosť so životom.

Iná štúdia z roku 2016, ktorá formálne spojila šťastie s genetikou, zahŕňala DNA takmer 300 000 ľudí. Vedci určili tri špecifické genetické varianty spojené s blahobytom.

Zistili tiež, že tieto genetické variácie neboli jediným faktorom. K šťastiu prispela aj súhra genetiky a životného prostredia.

Môžete sa naučiť byť šťastnejším?

Prepojenie šťastia s perfekcionizmom a úspechom je bežné napr. v americkej kultúre, vedie však skôr k tomu, aby sa ľudia sústredili na vrchol toho, čo chcú dosiahnuť, a nie na cestu k nemu, resp. na to, čo sa stane na tejto ceste.

Tu je niekoľko ďalších praktických tipov, ako sa v živote cítiť šťastnejším:

  • venujte sa dobrovoľníctvu
  • cvičte
  • dbajte na kvalitnú výživu
  • doprajte si dostatok prírody
  • smejte sa
  • skúste meditovať

Aj keď výskumy naznačujú, že šťastie sa do istej miery dedí, vaša DNA vás neobmedzuje. Schopnosť cítiť sa šťastne si vyžaduje prax a dá sa dosiahnuť správnym nastavením mysle.


Prečítajte si aj:

Návod na šťastie: týchto sedem krokov vám zmení život!

Ľudia dnes majú problém byť šťastní: prečo je tomu tak?