Čo je maskné a prečo ho môžeme označiť za novodobé akné? Ako sa starať o pleť s maskné?

Hygienici ako aj svetoví zdravotníci a odborníci sa zhodujú na tom, že nosenie rúšok alebo respirátorov je jednou z najzodpovednejších vecí, ktorú môžeme robiť počas koronavírusovej doby. Od doby, čo sa objavil prvý pozitívny prípad s COVID-19, začalo sa medzi nami šíriť aj „maskné“ – akné pod rúškom.
maskné je kožný problém z nosenia rúšok

Ako teda samotný názov hovorí, ide o akné spôsobené nosením rúšok. Aj keď vás podráždenie pokožky môže spočiatku prekvapiť, je potrebné myslieť na to, že rovnako ako akné, je možné vyliečiť aj maskné.

V tomto prípade je však potrebné venovať svojej pleti väčšiu starostlivosť, aby ste zabránili podráždeniu pleti a zároveň si udržali svoju pokožku čistú a zdravú.

Akné sa na vašej pleti môže objaviť kedykoľvek. Najskôr sa s nim môžete stretnúť v puberte, počas tehotenstva alebo dojčenia a pod.

No ak vás problémy s akné počas dospievania minuli, môžu sa objaviť teraz. Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ako sa s akné a rovnako aj s maskné vysporiadať.

Prečo vzniká maskné?

Nový problém súvisiaci s rúškami – „maskné“. Takto jednoducho by sme mohli definovať problém, s ktorým sa aktuálne mnohí pasujeme.

Maskné je výsledkom búrky mnohých faktorov, ktoré sa podpisujú pod jeho vznik. Ako uvádzajú dermatológovia, existujú 2 základné príčiny vzniku maskné.

Prvou príčinou je trenie. Trenie masky o pokožku môže podporiť vznik zápalu, ktorý vedie k tvorbe vyrážok. V druhom prípade môžeme hovoriť o nadmernej vlhkosti spôsobenej vlastným dychom.

Vlhké prostredie je rajom pre množenie mikroorganizmov, čo rovnako môže viesť k vzniku vyrážok.

V tomto prípade môžeme hovoriť predovšetkým o „acne mechanica” – teda o mechanickom akné, ktorého príčinou je mechanické trenie, teplo, vlhkosť, hovorenie s rúškom a pod.

Ako predísť vzniku maskné?

V prvom rade je potrebné vybrať si správne rúško, ktoré vám nebude „vadiť na tvári“ a nebude podporovať množenie baktérii.

Odborníci odporúčajú siahnuť po rúšku s obsahom iónov striebra, ktoré majú antibakteriálne účinky. Vhodné sú aj 100 % bavlnené rúška, ktoré sú šetrnejšie k pokožke, nakoľko nezachytávajú prebytočné teplo a sú priedušnejšie.

No nielen samotný materiál rúška je dôležitý. V prvom rade si treba uvedomiť, že vaša pleť dýcha len do takej miery, do akej jej to umožníte.

V jednoduchosti môžeme povedať, že rúško by ste si mali meniť častejšie a v prípade, že používate práve bavlnené rúška, tak by ste ich mali každý deň prať alebo vyvárať.

Ak sa líčite aj pod rúško, ak používate rôzne pleťové krémy, tak vedzte, že čiastočky z nich sa udržujú práve na rúšku. V konečnom dôsledku môžu prispieť k upchávaniu pórov, a teda aj k tvorbe akné.

Ak je to možné, tak by ste mali svojej pleti nechať voľnosť. Rúško by ste teda mali nosiť predovšetkým tam, kde to je nutné. Ak ste na čerstvom vzduchu alebo v prírode, rúško si pokojne zložte a poriadne sa nadýchajte čerstvého vzduchu, ktorý ocení aj vaša pleť.

Na druhej strane dermatológovia odporúčajú vzdať sa make-upu. Pod maskou vaše líčenie aj tak nikto neuvidí. Keď to nie je nevyhnuté, tak si pod masku make-up nenanášajte.

Make-up zbytočne upcháva póry, čo môže rovnako v kombinácii s vlhkým prostredím prispieť k vzniku maskné.

ako si poradiť s maskné

Zdroj: Pixabay.com

A čo v prípade, že sa maskné objavilo?

Základné pravidlo, ktoré platí pri akné a platí aj pri maskné – ŽIADNE VYTLÁČANIE! Neskúšajte sa maskné zbaviť tým, že sa ho pokúsite vytlačiť alebo ho rozškriabete.

Akné sa tak bude oveľa dlhšie hojiť. Keď máte pocit, že sa vám na tvári vytvára vyrážka (cítite, že sa vám niečo tvorí pod kožou), tak by ste mali do boja povolať najlepšie prípravky na akné, aké máte k dispozícii.

Liečba maskné si vyžaduje trochu trpezlivosti. V zhone za čistou a zdravou pleťou, majú ľudia tendenciu skúšať všetky možné aj nemožné prípravky a hlavne vo veľkom množstve.

Každodenné peelingovanie, maska každý druhý deň, krém v hrubej vrstve – takto liečbu akné určite nepodporíte. Ba naopak, môžete si spôsobiť podráždenie pleti či privodiť iné kozmetické problémy.

Kozmetičky, ako účinné prípravky na akné, odporúčajú produkty s obsahom kyseliny salicylovej, ktorá má čistiace účinky. Kyselina rovnako pomáha zmierniť akné. Túto zložku môžete nájsť v produktoch od značky Bioderma.

Účinnými sú predovšetkým produkty z línie Bioderma Sébium, ktoré sú vytvorené pre mastnú a zmiešanú pleť so sklonom k tvorbe akné.

Siahnuť sa oplatí po micelárnej vode pre zmiešanú a mastnú pleť, ako aj po intenzívnej starostlivosti pre mastnú a problematickú pleť.

V prípade, že vám na pleti ostali nepekné spomienky na maskné, v podobe jazvičiek či tmavých fliačikov, tak vyskúšajte legendárny krém Effaclar DUO (+) od La Roche-Posay – nedokonalosti pleti dokáže „vymazať“ akoby mávnutím čarovného prútika.

Doprajte svojej pleti tú najlepšiu starostlivosť, rozmaznávajte ju a s problémom akým je maskné sa nestretnete!