Na čo myslieť pri výbere obuvi?

Pokiaľ chcete, aby vám topánky sedeli na nohe ako uliate, pri kúpe si všímajte nielen ich vzhľad a farbu, ale aj konštrukciu, materiál a zošitie. Kvalitná obuv má byť odolná a pružná, nohu má vhodne fixovať a telu poskytnúť stabilitu.

Na čo myslieť pri výbere obuvi? Topánky, ktoré sa rozhodnete kúpiť, v prvom rade nesmú mať žiadne viditeľné chyby. Materiál má byť čistý, celistvý a rovnomerne zafarbený. A oplatí sa vsadiť na značku.

Značková obuv zaručí nielen kvalitu, ale často aj univerzálnosť obuvi. Napríklad tenisky NIKE Air Max sú vhodné nielen na športovanie, ale možno ich nosiť aj vo voľnom čase.

No bez ohľadu na to, aký štýl obuvi preferujete, každá obuv má byť hlavne pohodlná. Či sa rozhodnete pre obuv športovú, vychádzkovú, alebo pracovnú.

Ortopedické vložky

Kvalitu obuvi odhalíte aj podľa toho, či je šitá, alebo lepená. Topánky, ktoré majú podrážku a vrchnú časť spojenú len lepidlom, majú spravidla kratšiu životnosť ako obuv, ktorá je pevne zošitá.

A väčšie pohodlie nohám poskytnú topánky so špeciálnou výstelkou, než topánky bez výstelky. Pokiaľ nemáte topánky s výstelkou, môžete ich nahradiť ortopedickými vložkami.

Ortopedické vložky zabezpečia nielen komfort, ale aj prirodzený pohyb chodidla a tiež zmiernia príznaky súvisiace s poklesom klenby.

Pri kúpe topánok však nikdy nepodceňte správnu veľkosť a nekupujte si ani príliš úzku či tesnú obuv, ktorá môže zapríčiniť tvorbu otlakov a mozoľov.

Mozole a kurie oká

Máte na nohách otlaky a mozole? Nepodceňte to! Z dlhodobo neliečeného mozoľu môže vzniknúť kurie oko.

Ak na chodidle v mieste najväčšieho tlaku mozoľ zašľapávate, ten postupne tvrdne a koreň kurieho oka začne tlačiť na kosť, čo nie zriedka spôsobuje pri chôdzi aj bolesť.

Je dôležité vedieť, že najčastejšou príčinou vzniku kurieho oka je nesprávna obuv. Pokiaľ je obuv malá, úzka, tesná či nepohodlná, umožňuje tvorbu otlakov a mozoľov.

Ich tvorbu podporuje tiež vlhké prostredie, preto nohy treba držať v suchu. Kurie oká však nie sú prenosné, pretože nevznikajú na základe infekcie, ako napríklad bradavice, ale výlučne nosením nevhodnej obuvi.

Vyhnite sa komplikáciám

Kurie oká neradno podceňovať, pretože niektoré druhy sa ťažko a náročne ošetrujú. Napríklad mäkké kurie oko vzniká v priestore medzi prstami, keď prsty v topánke príliš na seba tlačia.

Tvrdé kurie oko sa obvykle tvorí nad kĺbmi prstov a na bočnej strane šľapy. Z tohto útvaru môže vzniknúť aj cievne kurie oko, ktorého jemné vlásočnice často aj krvácajú.

Navyše, keď sa kurie oko zapáli a neustále dráždi chôdzou, ak sa neošetruje, tak zahnisá. A zahnisané kurie oko spôsobí odumieranie tkaniva, čo si spravidla vyžiada aj chirurgický zákrok.

Vďaka nevhodnej obuvi sa môže vytvoriť aj zrnitý mozoľ na spodnej časti chodidla, no nosením vhodných a pohodlných topánok je možné takýmto zdravotným komplikáciám predchádzať.