Unikátna séria fotiek ukazuje, čo zjedia deti z celého sveta za týždeň! Čo na to výživová expertka?

Americký fotograf Gregg Segal vyfotil unikátnu sériu snímok, ktorá zachytáva, čím všetkým sa plnia taniere detí z rôznych kultúr. A čo na výsledok hovorí výživové expertka?
stravovacie návyky detí vo svete

Zdroj: greggsegal.com

Stravovacie návyky detí vo svete

Fotograf Gregg Segal počas troch rokov navštívil 9 krajín a svoje zistenia zdokumentoval v knihe Daily Bread: Čo jedia deti po celom svete.

"Sústredil som sa na deti, pretože stravovacie návyky začínajú už od mala a keď si nezvykneš na zdravú stravu v mladosti, neskôr už to bude ťažké," vysvetlil.

Stravovacie návyky detí zhodnotila pre český Blesk aj výživová expertka Margit Slimáková. Čo si o stravovacích návykoch detí z rôznych častí sveta myslí?

"Nezdravosti už sú na celom svete, v každej krajine sa dá stravovať zdravo aj nezdravo. Vyzerá to, že záleží na mnohých faktoroch, ako je dostupnosť daného jedla v okolí rodiny, jej vzdelanie, výchova, možnosti, priority, genetické nastavenie, "opisuje odborníčka.

Z fotodokumentácie ale podľa nej nejde viac vyvodzovať, nie je jasné, ako sa deti vyberali, ako sa vyberalo jedlo k foteniu, koľko z toho skutočne zjedli a koľko nie.

"Sušienky, rožky alebo čokoládové tyčinky automaticky neznamenajú obézne dieťa, ale aj tak môžu zásadne škodiť, pretože nepriaznivý vplyv nezdravej stravy sa môže prejaviť až o roky neskôr," vysvetľuje výživová expertka Slimáková.

Nezostáva, než sa zamyslieť, ako by na fotografiách vyzeralo jedlo slovenských detí?


Mohlo by vás zaujímať:

Trojnásobná mama prerobila existujúcu potravinovú pyramídu na to, čo jej deti skutočne chcú jesť!

Ako zabezpečiť zdravú výživu detí?