Psychiatrička radí: Ako si oddýchnuť od sociálnych sietí a prečo je to dnes naozaj dôležité?

Podľa odborníkov je dôležité oddýchnuť si od sociálnych sieťach, pretože štúdie ukazujú, že príliš veľa času stráveného na sociálnych sieťach môže zvýšiť pocity stresu, úzkosti a depresie.

Zdroj: Freepik.com

Už veľakrát ste zatúžili po tom oddýchnuť si od telefónu, ale len ťažko odolávate nutkaniu neustále kontrolovať svoje sociálne siete? Na celom svete používa sociálne siete asi 3,96 miliardy ľudí, ktorí na nich každý deň strávia priemerne 144 minút.

Je známe, že sociálne siete nás lákajú a udržujú závislých, preto je nevyhnutné naučiť sa, ako si od nich oddýchnuť. Tu je niekoľko bežných znakov a stratégií, ako si urobiť osviežujúcu prestávku v živote od sociálnych sieťach.

Prečo je dôležité oddýchnuť si od sociálnych sietí?

Zo zdravotného hľadiska sú sociálne siete dvojsečnou zbraňou, hovorí doktorka Neha Chaudhary, psychiatrička pre deti a dorast vo všeobecnej nemocnici v Massachusetts a na Univerzite v Harvarde.

Na jednej strane nám pomáhajú zostať v vzájomnom spojení a bojovať proti osamelosti, čo by mohlo byť prospešné pre naše zdravie, pretože štúdie preukázali, že sociálna izolácia a osamelosť môžu mať nepriaznivý vplyv na zdravie. Na druhej strane sú sociálne siete často spájané s kyberšikanou, sociálnym porovnávaním a inými javmi, ktoré môžu byť škodlivé pre naše zdravie a pohodu, “ vysvetľuje psychiatrička.

Aby ste sa uistili, že sociálne siete majú pozitívny vplyv na vaše zdravie, je dôležité uvedomiť si, ako ich používate. To znamená vedieť, kedy si dať pauzu a upriamiť svoju pozornosť inam.

Pamätajte tiež, že sociálne siete podporujú sedavý spôsob života. Aj keď sa možno rozprávate s priateľmi, sociálne médiá obmedzujú vašu schopnosť interakcií a trávite menej času v reálnom svete a viac času na telefóne alebo počítači.

Ako vysvetlili odborníci v článku portálu Insider, sociálne siete môžu spôsobovať pocity stresu, úzkosti alebo depresie, ak zistíte, že porovnávate životy iných ľudí s tým vašim.

Pokiaľ ide o duševné zdravie, sociálne siete môžu ovplyvniť našu sebaúctu a viesť k tomu, že sa budeme porovnávať s upravenými fotografiami a životmi, ktoré vyzerajú perfektne,“ hovorí Katara McCarty, tvorkyňa aplikácie Exhale.

Signály, že by ste si mali oddýchnuť od sociálnych sietí

1. Už to nie je zábava

Sociálne siete, ako sú Facebook, Instagram či Twitter, majú byť zábavným a príjemným spôsobom spojenia s rodinou a priateľmi. Ak zistíte, že už vo vašom živote nie sú zdrojom radosti, zábavy a spojenia, môže to byť znamenie, že si od nich máte dať pauzu.

2. Porovnávate sa s ostatnými

Ak zistíte, že sa po čítaní obsahu na svojich sociálnych sieťach cítite horšie, nie je to zdroj, ktorý prispieva k vašej emočnej pohode.

3. Je to to posledné, čo vidíte pred spaním

Pozeranie do telefónu pred spaním môže narušiť váš spánok, pretože udržuje vašu myseľ aktívnu a bdelú. Modré svetlo z vášho mobilného telefónu navyše potláča tvorbu melatonínu, ktorý je hormónom zodpovedným za kontrolu spánku.

Ako si dať prestávku od sociálnych sietí?

Aj keď uznávate, že by ste si od sociálnych sietí mali oddýchnuť, aby ste si zlepšili zdravie, môže byť ťažké urobiť to. Pre mnohých môže byť prechádzanie sociálnymi sieťami návykovým podnetom a na prekonanie tohto návyku bude potrebná skutočne pevná vôľa.

Tu je niekoľko užitočných tipov, ako si dať pauzu od sociálnych sietí:

  • Vypnite si upozornenia- neustále pípanie a bzučanie vám zvyšuje pravdepodobnosť kontroly telefónu
  • Uprednostnite starostlivosť o seba- zvoľte si aktivity na zvýšenie nálady, ktoré nevyžadujú váš telefón
  • V noci položte telefón na druhú stranu miestnosti, či do inej miestnosti, aby ste pred spaním nemohli scrolovať.
  • Nastavte si digitálnu rovnováhu na vašom telefóne- zvoľte časový limit, ktorý strávite denne na sociálnych sieťach a po upozornení od vášho telefónu, že ste ho dosiahli ho neprekračujte

Prečítajte si aj:

Psychoterapeutka: Existujú 4 veci, od ktorých je potrebné si každý deň oddýchnuť

Tieto klamstvá o zdraví ovládli internet! Uverili ste niektorému z nich?