Modré svetlo z monitorov počítačov a telefónov môže urýchľovať starnutie!

Vedci prišli na to, ako modré svetlo, ktorému sa denne vystavujeme, vplýva na naše starnutie. Nová štúdia odhalila, čo spôsobuje nášmu mozgu, aj očiam.
Modré svetlo z monitorov počítačov

Zdroj: Pexels.com

Vedecký tím z Oregon State University v rámci svojej štúdie zistil, že modré svetlo z obrazoviek mobilných telefónov či počítačov, poškodzuje bunky v našom mozgu, bunky sietnice v oku a môže urýchľovať starnutie.

Štúdia zverejnená na Science Dialy uvádza, že pokusy boli uskutočnené na octovej muške Drosophilla, ktorej bunkové a vývojové mechanizmy sú podobné ako u ľudí.

Modré svetlo urýchlilo starnutie

Jaga Giebultowicz z Oregon State University, ktorá výskum viedla, tvrdí, že 12-hodinová expozícia modrému svetlu u mušiek urýchlila starnutie.

Mušky boli v pokuse rozdelené na skupiny - jedna trávila pol dňa v modrom svetle, druhá v tme a tretia na svetle bez modrej zložky. Obete modrého svetla mali poškodené bunky sietnice a tiež nervové bunky v mozgu.

Profesorka Giebultowicz ďalej uviedla, že meraná bola aj činnosť niektorých génov u starých mušiek. Zistili, že mušky vystavené modrému svetlu starli rýchlejšie.

"Fakt, že samotné svetlo urýchľovalo starnutie mušiek, nás najskôr prekvapil, no potom sme začali skúmať, čo môže byť v svetle pre ne tak veľmi škodlivé, a pozreli sme sa detailnejšie na svetelné spektrum. Jednoznačne sa ukázalo, že modré svetlo skracovalo život mušiek dramaticky rýchlo," vysvetlila Giebultowicz, profesorka integračnej biológie.

Denné prirodzené svetlo je pre človeka veľmi dôležité

Vedkyňa tiež upozornila, že denné prirodzené svetlo je pre nás veľmi dôležité. Umožňuje nastavenie prirodzených biorytmov, vďaka ktorým je naše telo nastavené na určité pravidelne sa opakujúce procesy.

Denné svetlo je dôležité aj pri regenerácii buniek, kolísaní mozgovej aktivity a produkcii určitých hormónov. Tieto procesy nám umožňujú zdravý spánok a zdravo nastavený príjem potravy.

Dopad LED svetla nie je ešte dostatočne preskúmaný, nakoľko doba jeho používania v praxi ešte nie je taká dlhá.

Hoci mušky vyhľadávajú tmu, pre človeka je prirodzené slnečné svetlo. Vždy keď môžeme, radšej odložme telefón, vypnime počítač a vyberme sa do prírody. Starnúť budeme zaručene aj tam.


Prečítajte si tiež:

Pozeráte pred spaním do mobilu či notebooku? Prestaňte s tým!

Ako sa menia oči a zrak s vyšším vekom?