6 dobrých rád od stomatologičky, ako sa správne starať o mliečne zuby svojho dieťaťa

Mliečne zúbky má dieťa iba niekoľko rokov, no to, ako sa o ne staráme, sa prejaví aj na trvalých zuboch. Čo všetko treba dodržať a čomu sa pri detských zuboch radšej vyhnúť? Ponúkame 6 dobrých rád.
ako sa správne starať o detské zuby?

Zdroj: Pixabay.com

Rada 1. Čistiť, len čo sa zúbky prerežú

Mliečne zúbky sa prerezávajú približne od 4. do 12. mesiaca veku dieťaťa. Umývať ich treba hneď, ako „vykuknú“.

Najlepšou pomôckou na umývanie zúbkov je klasická detská zubná kefka s malou pracovnou hlavičkou s mäkkými štetinkami. Pre bábätká existuje aj silikónová kefka na prst, ktorá zároveň masíruje boľavé ďasno, “ hovorí stomatologička MUDr. Kristína Kardelis.

Rada 2. Vitamíny v strave majú nezastupiteľné miesto

Na zdraví a kondícii zubov sa podieľa aj dostatočný prísun vitamínov a minerálov. Každý z nich má svoju úlohu. Vitamín C udržuje zdravé ďasná, vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika zo stravy a je dôležitý na mineralizáciu skloviny.

Fosfor sa spolu s vápnikom podieľajú na tvorbe zdravej zubnej skloviny. Vitamín A podporuje produkciu slín.

Ak sú sliny redšie, lepšie obmývajú zuby, usádza sa menej plaku, čím sa znižuje aj výskyt kazu,“ vysvetľuje stomatologička.

Rada 3. Ako predchádzať zubným kazom

Zubný kaz je infekčné ochorenie, ktoré spôsobujú baktérie. Nachádzajú sa v plaku zo zvyškov jedla. Baktérie rozkladajú cukry z potravy na kyseliny, tie poškodzujú zubnú sklovinu a vzniká kaz.

To neznamená, že deťom by sme nikdy nemali dopriať sladkosti. Dôležité je však po ich konzumácii umyť zuby.

Keď sú všetky mliečne zúbky prerezané, dobrým pomocníkom pri ich čistení je sonická zubná kefka. Keďže jej štetinky dokážu urobiť za minútu až 60 000 pohybov, účinne odstraňujú zubný povlak.

Vibrovanie tejto kefky však deti šteklí na jazyku a ďasnách, čo ich môže rozptyľovať a nevyčistia si zuby dôkladne. Rodičia by mali deťom zúbky dočistiť vždy – aj keď používajú sonickú kefku.

Dočistiť treba aj miesta, kde sa zúbky dotýkajú a kde často vznikajú kazy.

Odporúčam používať také medzizubné nite, ktoré v medzizubnom priestore takzvane napučia, čím sa jedlo a plak ľahšie odstránia,“ dáva tip stomatologička.

Rada 4. Pokazené zúbky treba zaplombovať

V prípade kazu treba mliečny zub ošetriť plombou, inak môže infekcia poškodiť aj ešte nevyrastený trvalý zub.

Ak sa mliečny zub pokazí až do nervu a pod zubom sa rozmnožia baktérie, vytvorí sa hnisavý zápal. Okrem toho, že zub bolí, môže sa zápalom poškodiť vývoj trvalého zárodku, ktorý sa potom prereže poškodený - demineralizovaný, s jamkou v sklovine, so zmenou farby či tvaru,“ upozorňuje stomatologička MUDr. Kristína Kardelis.

Rada 5. Kývajúci sa zub by mal ísť von

Pri prerezávaní trvalého zuba sa prirodzene skracujú korene mliečneho. Mliečny zub tak ostane bez koreňov a začne sa kývať.

V tomto prípade je na dieťati, či si zúbok vykýva samo alebo ho chytíme do klieští a za sekundu vytiahneme von my. Niekedy sa stane, že sa trvalý zub prereže za mliečnym, takže vzniknú dva rady zubov. Vtedy je potrebné relatívne pevné mliečne zuby vytrhnúť, aby sa trvalé mohli zaradiť do správnej pozície,“ upozorňuje lekárka.

Rada 6. Pravidelné prehliadky nie sú len prevenciou

Pravidelné preventívne prehliadky u zubára, na ktoré má dieťa nárok raz za šesť mesiacov, nie sú len funkčnou prevenciou, kedy sa zavčasu odhalia prípadné problémy, ale aj cestou, ako budovať dôveru dieťaťa voči stomatológovi.

Ak treba urobiť ošetrenie, no malý pacient nespolupracuje, aj keď sa s ním rozprávame alebo mu púšťame rozprávky, skúsime ošetrenie urobiť v premedikácii rajským plynom. Dieťa je uvoľnenejšie a bez toho, aby bolo v strese, ošetríme, čo treba. Ak má dieťa množstvo pokazených zubov, volíme ošetrenie v celkovej anestézii, kedy sa naraz ošetria všetky pokazené zuby plombou alebo sa urobia iné komplikovanejšie zákroky,“ uzatvára MUDr. Kristína Kardelis.


Prečítajte si aj:

Ako deťom správne čistiť zuby?

Najlepšie a najhoršie potraviny pre vaše zuby