Tieto tri ochorenia môžu narušiť váš intímny život! Hovorte o nich s partnerom

Informácie, pred čím všetkým sa chrániť, by mal mať každý sexuálne aktívny človek. A hlavne sa vo chvíli, keď nastanú, nesmiete o nich báť hovoriť, predovšetkým so svojím partnerom.
ochorenia, ktoré narušujú intímny život

Zdroj: Pexels.com

Počas vášnivej noci človek väčšinou nepremýšľa o tom, pred čím všetkým by si mal chrániť, a aká choroba naň možno číha pod perinou.

Na jednu stranu je to dobre, prečo si kaziť takú chvíľku? Ale v hlave by ste informácie o podobných nebezpečenstvách mali mať. A hlavne sa vo chvíli, keď nastanú, nesmiete o nich báť hovoriť. A to predovšetkým so svojím partnerom.

Ich zapieranie môže viesť k horšiemu sexuálnemu zážitku a odmietaniu. A váš partner nebude tušiť, čo sa deje. Prvé vysvetlenie, ktoré väčšinu ľudí napadne, je - má niekoho iného alebo už ma nechce. A oveľa závažnejší problém je na svete.

"Je dôležité o svojich ťažkostiach hovoriť nahlas a nazývať ich správnymi menami," hovorí docentka klinickej psychológie Laura Janáčková.

Bakteriálna vaginóza

Toto ochorenie sa radí medzi najčastejšie gynekologické problémy, trpí ním každá piata žena, hoci to nerada priznáva.

Príčinou nemusí byť len sex, ale napríklad tiež neprezlečenie sa z mokrých plaviek do suchých alebo príliš časté používanie prostriedkov na intímnu hygienu.

Jedným z najnepríjemnejších prejavov bakteriálnej vaginózy býva zápach, často popisovaný ako rybí, a sivastý výtok. To sú veci, o ktorých chce každá žena radšej nehovoriť, intímnostiam sa vyhýba a čaká, až to prejde.

Odkladanie ale môže viesť k ťažkému zápalu, čo je nepríjemné. Pomoc je pritom jednoduchá. Liečba prebieha cielenými antibiotikami alebo prípravkami obnovujúcimi prirodzenú vnútornú mikroflóru. Tie vám predpíše gynekológ.

Zápal močových ciest

Paradoxne zápal močových ciest často spôsobuje práve milovanie. Pri ňom majú baktérie, ktoré sa nachádzajú v okolí močovej trubice a konečníka, väčšiu šancu preniknúť do močového ústrojenstva.

Ešte problematickejším je dnes už netabuizovaný análny styk. E.coli, ktorá zápaly najčastejšie spôsobuje, je baktéria črevného pôvodu. Po análnom styku sa môže dostať do pošvy aj do okolia močového ústrojenstva, a následne tiež do neho.

V prípade zápalu močových ciest je potrebné opäť nasadiť cielená antibiotiká, dodržiavať pitný režim a aspoň po dobu liečby vynechať sexuálnu aktivitu.

Hemoroidy

Hemoroidy sú žilové pletence v oblasti konečníka.

"Ich úlohou je uzatvárať konečník a brániť samovoľnému úniku črevných plynov a stolice. Máme ich všetci. Ale to, čo nás trápi, je ich zápal a zväčšenie, " hovorí lekárka Soňa Hořínková.

To sa prejavuje ako pálenie, svrbenie, opuchy a krv na toaletnom papieri. Opäť niečo, čím sa človek nechváli. Avšak vplyv na intímne spolužitie to môže mať obrovský.

Príznaky zmiernite zaradením pokrmov bohatých na vlákninu, dodržiavaním pitného režimu, a to aj v zime, a môžete hľadať pomoc aj v lekárni, kde vám poradia vhodné mastičky a čapíky. Existujú aj lieky na predpis.


Prečítajte si aj:

Pohlavne prenosné choroby sa netýkajú len divokých mladých ľudí, podľa vedcov ohrozujú hlavne ľudí nad 45 rokov!

Ako môže mať žena dobrý sex v každom veku?