Herečka skolabovala počas Vianoc a o pár týždňov zomrela na infekciu močových ciest! Ako sa infekcia, s ktorou bežne bojujú milióny žien, môže stať smrteľnou?

Tanya Roberts skolabovala na Štedrý večer po venčení svojich psov a bola hospitalizovaná. Testovala na COVID-19 bolo negatívne, no kvôli zhoršeniu stavu bola pripojená na umelú pľúcnu ventiláciu. Zomrela začiatkom roku 2021 vo veku 65 rokov.
herečka Tanya Roberts zomrela na infekciu močových ciest

Zdroj: Facebook Tanya Roberts

Herečka Tanya Roberts, známa pre svoje úlohy vo filmoch A View to Kill, Charlie’s Angels a That ‘70s Show, zomrela vo veku 65 rokov.

Jej hovorca potvrdil, že príčinou smrti bola infekcia močových ciest, ktorá sa nakoniec presunula aj do iných častí tela.

S ťažkým srdcom môžem potvrdiť smrť Tanyi Roberts. Zomrela 4.januára 2021 v Cedars-Sinai Medical Center v Los Angeles. Príčina smrti bola infekcia močových ciest, ktorá sa rozšírila do jej obličiek, žlčníka, pečene a potom aj do krvného obehu, " uvádza sa vo vyhlásení herečkinho hovorcu.

Ako píše portál Prevention, Tanya Roberts skolabovala na Štedrý večer po venčení svojich psov a bola hospitalizovaná. Testovanie na COVID-19 bolo negatívne, no kvôli zhoršeniu stavu bola pripojená na umelú pľúcnu ventiláciu.

Správa o herečkinej smrti je smutná, no zároveň pochopiteľne prináša so sebou otázky, ako sa infekcia močových ciest môže stať smrteľnou?

Čo je infekcia močových ciest a prečo postihuje najmä ženy?

V 80 % prípadoch sa pod infekciu močových ciest podpisuje baktéria Escherichia coli, ktorá sa normálne nachádza v hrubom čreve.

Ženy sú postihnuté častejšie, pretože v porovnaní s mužskou močovou rúrou dlhou až 20 cm, má ženská najviac 5 cm.

Baktérie z tráviaceho traktu sa dostanú k jej vonkajšiemu vyústeniu najčastejšie pri pohlavnom styku alebo pri utieraní po stolici.

Mikroorganizmy môžu preniknúť až do močového mechúra, v horšom prípade napadnúť aj horné močové cesty a vyvolať zápal obličiek .

Príznaky infekcie močových ciest

  • bolesti pri nutkaní na močenie
  • pálenie pri močení
  • sťažené vyprázdňovanie a malé množstvo vylúčeného moču
  • prímes krvi v moči
  • horúčka

Ako sa môže stať infekcia močových ciest smrteľnou?

Infekcia močových ciest sa zvyčajne liečia krátkym cyklom antibiotík, ale malá časť týchto infekcií môže mať závažnejší priebeh, najmä u pacientov, ktorí majú iné zdravotné problémy.

Niektorí ľudia nemusia mať bežné príznaky , čo spôsobí, že lekársku starostlivosť vyhľadajú neskôr.

"Neuvedomujú si, že majú začínajúcu nfekciu močových ciest, a ak sa nelieči, môže prechádzať do obličiek. Keď sa infekcia dostane do obličiek, začnú mať horúčku a necítia sa celkovo dobre, " vysvetľuje Jennifer Linehan, urologička a docentka urologickej onkológie v Santa Monice v Kalifornii.

Z obličiek sa infekcia môže dostať do krvného obehu človeka a spôsobiť sepsu, život ohrozujúcu komplikáciu, pri ktorej telo reaguje extrémnou reakciou na infekciu.

"Akonáhle je infekcia v krvi, môže prejsť do ktoréhokoľvek orgánu,. Telo je ochromené, niekedy pacientom začnú zlyhávať obličky a pečeň, a telo sa vypne, " vysvetľuje urologička.

Lekárski experti ďalej vysvetľujú, že u inak zdravého človeka je veľmi zriedkavé, že infekciu močových ciest nespozoruje už pri jej vývoji.

Odborníci však upozorňujú, že je dôležité venovať pozornosť varovným signálom infekcie močových ciest. Ak máte niektoré z vyššie uvedených príznakov, je lepšie vyhľadať lekársku pomoc.


Prečítajte si aj:

Aké je riziko infekcie močových ciest po sexe?

Zápal močového mechúra (cystitída) postihuje najmä ženy