Vedci popísali proces v mozgu, ktorý zrejme vedie ku vzniku Alzheimerovej choroby!

Tím z Prírodovedeckej fakulty Karlovej Univerzity pod vedením Günthera Kletetschku prišiel na to, že mozgu môžu uškodiť zväčšené kryštáliky železa, ktoré zapríčiní proces vedúci k narušeniu jeho činnosti. Nové poznatky môžu prispieť k ďalšiemu výskumu Alzheimerovej choroby.
Vedci popísali proces v mozgu, ktorý zrejme vedie ku vzniku Alzheimerovej choroby!

Zdroj: Pixabay.com

Kryštáliky v mozgu

Podľa vedcov už z niekoľkých skorších štúdií vyplýva, že v rôznych častiach ľudského mozgu sa môžu vyskytovať magnetitové kryštáliky.

Práve na túto líniu objavov nadviazal interdisciplinárny tím Karlovej Univeztity, ktorý viedol geológ a geofyzik Günther Kletetschka.

Ten uviedol, že ho k výskumu doviedlo stretnutie s kolegom, ktorý k nemu nastúpil na doktorát, mal však už vyštudovanú medicínu.

"Vďaka jeho presahu do oblasti súdneho lekárstva sme získali prístup k jedinečnému materiálu, ľudským mozgom, ktoré bolo možné študovať," uviedol Kletetschka.

Vedci získali nakoniec na výskum k dispozícii štyri mozgy - z toho dva pochádzali od osôb s Alzheimerovou chorobou.

Podľa tímu vedcov sa zrejme všetkým ľuďom v mozgoch akumulujú kryštáliky železa.

Ak sú veľmi malé, tak podľa hypotézy vedcov poškodenie mozgu nie je významné. Ak sa však kryštáliky zväčšia, vplyvom procesu v neurónoch, keď sa obsah železa v bielkovinových molekulách rôzne premieňa, môže nastať problém.

"Keď sú tieto magnetické nanočastice malé, tak tam je jednoducho také, dynamo '," uviedol vedec.

Úlohu v procese zohráva magnetické pole a elektricky vodivé okolie. Podľa vedca točenie magnetického dipólu okolo malinkých kryštálikov spôsobuje, že sa vytvárajú elektrické prúdy.

"A teraz ide o to, že keď sú tieto kryštáliky malinké, tak tie prúdy majú vysokú frekvenciu - gigahertzov, megahertzov, veľmi veľkú. Ale keď sa zväčšujú a zväčšia sa do tej veľkosti, že sa frekvencia týchto prúdov spomalí, tak to už je potom frekvencia v akej neuróny pracujú. No a pretože tieto kryštáliky sa zväčšujú do tejto veľkosti a majú túto frekvenciu, tak tie elektrické prúdy, ktoré sa vytvára okolo kryštálikov interferujú so signálmi, ktoré si odovzdávajú (nervové) synapsie," zdôraznil vedec.

Ako píšu české lidovky, dané "kríženie" potom podľa vedcov môže prispievať k úpadku kognitívnych schopností u pacientov, a teoreticky aj k rozvoju Alzheimerovej choroby.

Podľa vedcov je otázkou, či by v budúcnosti nebolo možné frekvenciu posunúť do podoby, ktorá nevadí, a zbaviť tak človeka dáneho "rušenia".


Prečítajte si aj:

5 jednoduchých spôsobov, ako znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby v každodennom živote

Očkovanie proti Alzheimerovej chorobe? Vedci vyvinuli novú látku a sľubujú prelom v liečbe jedného z najrozšírenejších ochorení mozgu