5 jednoduchých spôsobov, ako znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby v každodennom živote

Podľa WHO je Alzheimerova choroba jedným z desiatich hlavných smrteľných ochorení ľudstva. Na Slovensku ňou trpí 50-60 tisíc ľudí.
príznaky a prevencia Alzheimerovej choroby

Zdroj: Pixabay.com

Alzheimerova choroba je najčastejšou formou demencie.

Na Slovensku ňou trpí 50-60 tisíc ľudí a o túto skupinu sa stará približne 100 - 150 tisíc rodinných príslušníkov a opatrovateľov.

Podľa vyhlásenia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je Alzheimerova choroba jedným z desiatich hlavných smrteľných ochorení ľudstva.

Choroba, ktorá postihuje časti mozgu, ktoré ovládajú myslenie, jazyk či pamäť, môže významne narušiť schopnosť človeka vykonávať každodenné činnosti.

Časté príznaky Alzheimerovej choroby

  • Zhoršovanie pamäti, ktoré narušuje schopnosť plniť jednoduché úlohy každodenného života
  • Časté opakovanie otázok, problémy s formulovaním viet
  • Časté zmeny nálad a správania, nezáujem o okolitý svet
  • Ukladanie vecí na nesprávne a nevhodné miesta, neschopnosť ich potom nájsť
  • Zlá orientácia v známom prostredí - napr. problém trafiť domov
  • Časová dezorientácia- obmedzenie schopnosti zapamätať si aktuálny deň či rok

Podľa doktora Warrena Bolinga, predsedu oddelenia neurochirurgie na Loma Linda University Health, odborníci neustále objavujú nové informácie o chorobe, aj keď príčina jej vzniku stále nie je známa.

Existujú rizikové faktory, ktoré poukazujú na zvýšenú pravdepodobnosť vzniku Alzheimerovej chroby. Aj keď niektoré rizikové faktory nemožno zmeniť, človek môže mať stále pod kontrolou tie ďalšie,“ hovorí Boling.

5 faktorov, ktoré znižujú riziko vzniku Alzheimerovej choroby

1. Strava

Výskumy spájajú rastlinnú stravu s prevenciou demencie. Odborníci odporúčajú jesť napr. listovú zelenú zeleninu, bobulové ovocie, celozrnné výrobky, fazuľu, orechy či používať olivový olej.

Potraviny, ktoré sú protizápalové a majú antioxidačné vlastnosti, dokážu všeobecne chrániť organizmus pred chorobami a tiež pomáhajú udržiavať zdravý mozog.

2. Cvičenie

Dobrou voľbou je kombinácia kardio cvičenia a silového tréningu. Medzi aktivity pre začiatočníkov patria prechádzky, jóga alebo plávanie.

Na udržanie zdravého mozgu sú kľúčové tiež cviky na rovnováhu. Poranenia hlavy z pádu alebo straty rovnováhy môžu totiž prispieť k riziku vzniku Alzheimerovej choroby alebo iných foriem demencie.

3. Sociálne kontakty

Početné štúdie preukázali, že sociálna izolácia môže zvýšiť kognitívny pokles a riziko demencie. Pocit osamelosti môže zvýšiť riziko vzniku demencie v neskoršom veku.

4. Fajčenie

Fajčenie zvyšuje riziko srdcových ochorení, ktoré môžu viesť k mozgovej príhode alebo krvácaniu do mozgu, ďalším rizikovým faktorom pre vznik demencie.

5. Spánok

Výskumy naznačujú, že kvalitný spánok by mohol mať významný vplyv na duševný stav starnutia. Spánok môže byť prospešný pre myseľ a môže mať dlhodobý vplyv na vznik kognitívnych porúch s pribúdajúcim vekom človeka.

Osvojenie si správnych spánkových návykov môže pomôcť chrániť zdravie mozgu.

Dnes, 21.9. 2020, je Svetový deň Alzheimerovej choroby. Choroba je pomenovaná podľa psychiatra Aloisa Alzheimera, ktorý urobil zásadné objavy v štúdiu demencie vďaka mikroskopickej analýze.


Prečítajte si tiež:

Negatívne myslenie zvyšuje riziko Alzheimerovej choroby, zistili vedci v novej štúdii

Očkovanie proti Alzheimerovej chorobe? Vedci vyvinuli novú látku a sľubujú prelom v liečbe jedného z najrozšírenejších ochorení mozgu