Na toto očkovanie čakať nemusíte! Ako postupovať, ak sa chcete dať zaočkovať proti kliešťovej encefalitíde?

Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde sa môže vykonať kedykoľvek počas roka. Na Slovensku sú v súčasnosti registrované bezpečné očkovacie látky pre deti aj dospelých. Základné očkovanie pozostáva z podania troch dávok očkovacej látky.
očkovanie proti kliešťovej encefalitíde

Zdroj: Pixabay.com

Kliešte sa vyskytujú na celom Slovensku, aktívne sú už pri teplotách nad 5 °C

Vo vzduchu cítime nielen jar, ale aj nádej na lepšie zajtrajšky. A tak ju oslávime výletom v prírode, nadýchnutím sa čerstvého vzduchu, omámení vôňami a upokojení zelenou farbou trávy.

Nech už sa ale chystáte do lesa, vyhliadku či len do mestského parku, buďte ostražití pred malými tvormi, ktorí vám môžu doslova prevrátiť život hore nohami.

Kliešte nám doslova pijú krv, ale čo je horšie, môžu nás ohroziť aj na živote.

Dospelé kliešte žijú vo výške približne okolo 1,5 metra, všeobecne sa však vyskytuje všade, kde je tráva vyššia ako 20 cm. Vyskytujú na celom Slovensku, ale nie všetky sú nosičmi vírusu.

V niektorých oblastiach je veľké množstvo infikovaných kliešťov, v iných sú nakazené ojedinelo alebo vôbec nie. Endemické oblasti (oblasti s výskytom nakazených kliešťov) sú na Slovensku lokalizované predovšetkým pozdĺž brehov rieky Váh.

V tejto oblasti sa zaznamenáva dlhoročne najvyššia chorobnosť na kliešťovú encefalitídu.

Výskyt infikovaných kliešťov sa však v súčasnosti zaznamenáva už aj v oblastiach, kde v minulosti neboli. Podľa parazitológov kliešte postupujú do vyšších polôh. Je to dôsledok zmeny klimatických podmienok.

Pred nákazou infikovaným kliešťom sa skrátka majte na pozore všade a začnite s ostražitosťou už teraz! Kliešť môže byť aktívny už pri teplotách nad 5 ° C.

Ako postupovať, ak sa chcete dať zaočkovať proti kliešťovej encefalitíde?

Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde možno začať kedykoľvek počas roka, za najvhodnejšie sa považujú zimné mesiace, kedy je aktivita kliešťov nízka a organizmus má dostatok času vytvoriť si protilátky, nie je to však podmienkou.

Na Slovensku sú v súčasnosti registrované bezpečné očkovacie látky pre deti aj dospelých. Základné očkovanie pozostáva z podania troch dávok očkovacej látky.

Očkovaciu látku sa vo všeobecnosti odporúča aplikovať všetkým osobám, ktoré o očkovanie proti kliešťovej encefalitíde požiadajú svojho praktického lekára.

Vhodnosť očkovania musí však vždy posúdiť ošetrujúci lekár, ktorý predpisuje očkovaciu látku a očkovanie aj vykonáva.

Vakcíny proti kliešťovej encefalitíde nehradia zdravotné poisťovne, hradí si ich každý záujemca o očkovanie, niektoré zdravotné poisťovne však môžu ponúkať príspevok na toto očkovanie.

Pred ochorením na kliešťovú encefalitídu sa môžeme chrániť aj správnym odevom, prípadne použitím repelentov.

Kliešťová encefalitída sa môže preniesť aj inou cestou napr. kozím, kravským či ovčím mliekom, ktoré nebolo dostatočne tepelne upravené. Mlieko je potrebné pred konzumáciou prevariť alebo piť pasterizované.

Hneď ako si nájdeme prisatého kliešťa je potrebné ho čo najrýchlejšie odstrániť, najlepšie pinzetou kývavými pohybmi, bez točenia. Následne je potrebné kožu v mieste prisatia kliešťa vydezinfikovať.


Prečítajte si aj:

Parazitológ: Prichyteným kliešťom rozhodne netočte! Najčastejšie sa prisajú pod kolenami, na trieslach, v podpazuší a za ušami