Dlhá pracovná doba podľa WHO každoročne zabije viac ako 700 tisíc ľudí! Najviac ohrození sú muži z tejto vekovej kategórie

Viac ako 55 hodín práce týždenne sa dá podľa analýzy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) považovať za vážne ohrozenie zdravia.
dlhá pracovná doba ohrozuje zdravie

Zdroj: Freepik.com

Dlhá pracovná doba prispieva k nadmerným úmrtiam

Analýza vydaná tento týždeň v časopise Environment International je prvá globálna analýza toho, ako veľmi prehnane dlhá pracovná doba prispieva k nadmerným úmrtiam.

V roku 2016 podľa štatistík uvedených v štúdii zomrelo na mozgovú mŕtvicu odhadom 398 tisíc ľudí a na srdcové choroby 347 tisíc ľudí v priamom dôsledku toho, že pracovali najmenej 55 hodín týždenne.

Autori práce upozorňujú, že toto číslo v poslednej dobe rastie. Medzi rokmi 2000 a 2016 sa počet úmrtí na srdcové choroby v dôsledku dlhej pracovnej doby zvýšil o 41,5% a na mozgovú mŕtvicu o 19%.

Tento problém má väčší dopad na mužov. Práve u nich došlo k 72% úmrtí v súvislosti s nadmerne dlhou prácou. Dáta tiež ukazujú, že najväčší vplyv je v skupine starších mužov, ktorí aj napriek úbytku síl pracujú nadmerne dlho, a ich telo to nezvládne.

Najviac postihnutá je skupina mužov vo veku od 45 do 74 rokov.

V súčasnej dobe pracuje nad 55 hodín týždenne asi 8,9% svetovej populácie. Pričom najviac je tento fenomén rozšírený v krajinách juhovýchodnej Ázie, naopak najmenej trápi Európu.

V rokoch 2010 až 2016 sa podstatne zvýšil počet ľudí, ktorí majú takto dlhú pracovnú dobu. Toto zvýšenie pracovnej doby je podľa štúdie odrazom podoby súčasnej modernej ekonomiky a tiež ekonomickej neistoty.

Autori tiež upozorňujú, že tento prístup podporuje existencie technológií, ako sú inteligentné telefóny a notebooky -⁠ ľudia si s nimi nikdy nemôžu skutočne oddýchnuť a trávia nad prácou dlhé hodiny aj doma.

Nadmerná pracovná doma a práca z domu sú úzko prepojené

Pandémia tento trend ešte viac prehĺbila. Priniesla nielen ďalšiu ekonomickú nestabilitu, ale tiež zvýšila podiel práce z domu, ktorá je s nadmernou pracovnou dobou úzko spojená.

" Práca na diaľku sa v mnohých odvetviach stala normou a často stiera hranice medzi domovom a prácou. Okrem toho bolo veľa podnikov nútených obmedziť alebo ukončiť prevádzku, aby ušetrili peniaze. A ľudia, ktorí stále prácu majú, nakoniec pracujú dlhšie. Žiadna práca nestojí za riziko mŕtvice alebo ochorenia srdca. Vlády, zamestnávatelia a zamestnanci musia spolupracovať, aby sa dohodli na limitoch pre ochranu zdravia zamestnancov, "upozornil generálny riaditeľ WHO Tedros Ghebreyesus.

Vedci upozorňujú, že aj keby sa podarilo dostať pandémiu očkovaním pod kontrolu, rad pracovných vzorcov z tejto doby zrejme vydrží aj do budúcna.


Prečítajte si aj:

Pracujete z domu? 6 rád, ako si udržať zdravú rovnováhu medzi prácou a oddychom

Home office je trestom pre váš chrbát! Odborník radí, čomu sa treba rozhodne pri práci z domu vyhnúť