Slovenská vláda schválila očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V! Ľudia si ju budú môcť vybrať

Očkovanie Sputnikom V by sa na Slovensku podľa uznesenia vlády malo začať najneskôr 7. júna 2021. Slováci tak dostanú Sputnik V na výber ako jednu z možnosti pri očkovaní proti COVID-19. Podávať sa bude ako ostatné vakcíny v dvoch dávkach.
minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský

Zdroj: facebook MZ SR

Slovenská vláda podľa zverejneného uznesenia odporučila ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému, aby "umožnil očkovanie vakcínou Sputnik V v množstve 200 tisíc dávok", ktoré sú už na Slovensku.

Vladimír Lengvarský už v utorok povedal, že používanie Sputnika V na Slovensku povolí, ak tak rozhodne väčšina členov vlády.

Z pôvodne objednaného množstva vakcíny, 2 milióny dávok, sa však zatiaľ použije len 200-tisíc dávok, ktoré sú už na Slovensku. Dovezenie a použitie ďalších dávok je zatiaľ otázne.

Očkovanie Sputnikom V by sa podľa uznesenia vlády malo začať najneskôr 7. júna 2021. Slováci tak dostanú Sputnik V na výber ako jednu z možnosti pri očkovaní proti COVID-19. Podávať sa bude ako ostatné vakcíny v dvoch dávkach.

Záručná lehota vakcíny Sputnik V, ktoré je na Slovensku už od marca, sa končí v júli a auguste. Ruskú vakcínu ešte stále neschválila Európska lieková agentúra. (EMA)

Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou jednej zo schválených vakcín je na Slovensku aktuálne 1 636 436. Druhú dávku vakcíny už dostalo 774 928 ľudí, uvádza MZ SR.