Závislosť na hrách – hrozí vám problém?

Moderné technológie so sebou prinášajú aj moderné nástrahy. Jednou z nich je závislosť na internete či hraní hier na počítači, konzole alebo mobile. Hoci MKCH – 11, ako sa závislosť na hraní hier odborne označuje, predstavuje pomerne mladú diagnózu, stretávame sa s ňou čoraz častejšie. No ako spoznať čo je ešte normálne trávenie voľného času a čo už je závislosť?
závislosť na počítačových hrách

Zdroj: Pixabay.com

Prečo sa radi hráme na PC, konzole alebo mobile

Hranie hier je jednoduché, zvládne ho každý a zároveň nám prináša aj akýsi únik od každodennej reality. Hry sú určitou formou relaxácie, odvedú našu pozornosť a umožnia nám vypnúť hlavu.

Niektoré môžu slúžiť dokonca aj ako edukácia - pomáhajú nám zlepšiť kognitívne funkcie, multitasking či reakčný čas a predstavivosť. S hraním sa spája vyučovanie dopamínu (hormónu odmeny) čo nám prináša dobrý pocit. Nie je preto prekvapením, že ide o obľúbený koníček nielen medzi mladými ľuďmi.

Niektoré hry sa dokonca používajú aj ako moderná forma psychoterapie pri problémoch ako je ADHD, úzkosť či rôzne fóbie. Ako je teda možné, že niečo, čo prináša toľko benefitov, nám zároveň môže aj škodiť? Odpoveď je jednoduchá. Ako všetko, ani hranie hier nie je čiernobiele a má aj svoje tienisté stránky.

Riziká spojené s pravidelným hraním hier na PC a mobile

Riziká spojené s počítačovými hrami môžeme prirovnať k rizikám spojenými s fajčením. Problémy, ktoré sa spájajú s fajčením nevidíme hneď, ale prejavia sa až s odstupom niekoľkých rokov. Podobne sú na tom aj počítačové hry. Mnohé negatíva sa na našom zdraví môžu prejaviť až po niekoľkých rokoch pravidelného hrania.

Objaviť sa môžu fyzické, ale aj psychické problémy. Najčastejšie ide o problémy zo zrakom, s pohybovým aparátom či epilepsiou. V psychickej rovine sa často objavujú rôzne druhy problémov vo fungovaní mimo virtuálneho sveta.

Výskumy ukazujú, že nadmerné hranie so sebou prináša emocionálne zmeny (úzkosť, depresia), negatívne vzorce správania (agresivita, výhra ľsťou, pomsta…). Zároveň je dokázané, že tí, ktorí trávia veľa času za počítačmi chodia spať preukázateľne neskôr. To môže viesť k problémom so spánkom, vyššej náchylnosti na úrazy aj oslabenej imunite.

Kedy hovoríme o závislosti

Podľa Medzinárodnej klasifikácie chorôb (MKCH), je závislosť na počítačových hrách choroba, pre ktorú je typické správanie:

  • znížená kontrola nad hraním hier,

  • uprednostňovanie hrania hier pred ostatnými činnosťami a koníčkami,

  • pokračovanie v hraní aj napriek výskytu negatívnych dôsledkov.

Aby bolo možné hovoriť o závislosti, musí sa tento vzorec správania vyskytovať najmenej 12 mesiacov.

Väčšina ľudí si pod osobou závislou na hrách či internete predstavuje typického hráča, ktorý od rána do večera hrá rôzne strieľačky, či podobné hry na počítači. No závislosť môže vzniknúť na akomkoľvek type hry.

Častým problém je aj závislosť na hraní v internetových kasínach. Tento problém sa na Slovensku zvýšil najmä spustením legálnych online kasín, k čomu došlo začiatkom minulého roka a aktuálne ich pôsobí na našom trhu deväť. A pri hazardne sú vždy v stávke aj peniaze (majetok) alebo dokonca život.

Typické symptómy závislosti na hrách

Všetky závislosti majú vo všeobecnosti podobné symptómy, preto závislosť od hrania hier na počítači alebo mobile nie je výnimkou. U závislej osoby sa prejavia symptómy ako:

  • dôležitosť - hranie sa stáva najdôležitejšou aktivitou v živote,

  • zmeny nálad - bez venovania sa obľúbenej aktivite je človek nervózny, podráždený…,

  • zvyšovanie tolerancie - človek strávi hraním čoraz viac času,

  • abstinenčné príznaky - po prerušení hrania sa objavia nepríjemné pocity,

  • konflikty s okolím -zanedbávanie blízkych.

V prípade, že začínate mať pocit, že sa pre vás hranie stáva problémom, je potrebné vyhľadať odbornú pomoc. To isté platí aj v prípade, že problémy s hraním má osoba vo vašom okolí.

Kto je náchylný na vznik závislosti na hraní hier

Závislosť môže vyvinúť u každého, kto nezvláda kontrolovať čas strávený hraním. Medzi príčiny, ktoré môžu prispieť k rozvoju závislosti patria:

  • obdobie, kedy je človek vystavený veľkej miere stresu a ťažkej životnej situácii,

  • nuda a potreba krátenia si času či samota,

  • konflikty v rodine,

  • neúspech v skutočnom živote,

  • odlúčenie od rodiny, priateľov a známych,

  • psychické problémy,

  • absencia všedného medziľudského kontaktu.

Čo robiť, ak mám problém

V prípade, ak ste na sebe spozorovali niektorú zo známok závislosti na hrách, nebojte sa vyhľadať pomoc. Čím skôr svoj problém začnete riešiť, tým máte vyššiu šancu vrátiť sa k plnohodnotnému životu. Dnes už existujú rôzne možnosti, kde hľadať problém, a dá sa to dokonca aj anonymne.

Pri odvykaní na vás čakajú podobné postupy ako pri iných závislostiach - abstinencia, pevný režim, vytváranie nových návykov, ale aj podpora skupiny a ľudí s podobným problémom. Nebojte sa, aj za monitorom počítača či mobilu je svet pekný a dá sa užiť naplno.


MiroslavB

Je to veľmi jednoduché: vyhľadajte odbornú pomoc, vrátane terapie alebo poradenstva, alebo o probléme otvorene hovorte s rodinou, aby vám mohla pomôcť.
Vždy by ste mali mať na pamäti, že hazardné hry o peniaze by sa mali vždy vnímať ako forma zábavy, a nie ako spôsob zarábania peňazí, a to hovorí každá odborná webová stránka, napríklad kasinoslovensko10.com, ktorá sa k tejto téme