Materiály, pod ktorými bude pokožke najlepšie

Koža je najväčším orgánom ľudského tela. Je v priamom kontakte so všetkým, čoho sa dotknete, čo si oblečiete. Výber oblečenia neberte na ľahkú váhu. Sprevádza vás na každom kroku a ovplyvňuje to, ako sa cítite. Zabite dve muchy jednou ranou a stavte na kvalitné materiály, ktoré pokožke dovolia voľne dýchať. Prezradíme vám, ktoré sú tie naj.
materiály- oblečenie

Zdroj: Unsplash.com

Syntetické materiály pre a proti

Umelým materiálom sa vyhnite najmä pri oblečení, ktoré je v priamom kontakte s pokožkou. V súčasnosti síce patria k najobľúbenejším, sú lacné, takmer nezničiteľné, ľahké, nekrčia sa a rýchlo schnú, ale pokožka v nich nedýcha a vstrebávanie potu im tiež nič nehovorí.

V lete sa oblečenie zo syntetických materiálov vôbec neodporúča. S polyesterom sa pri umelých vláknach stretávame najčastejšie.

umelé vlákna

Zdroj: Unsplash.com

Aby oblečenie dobre sedelo

Pri spodnom prádle sa stretávame s kombináciou prírodných materiálov a syntetiky. Tvorí ju 95% bavlny a 5% elastanu, aby sa tielka, nátelníky a pánske boxerky dokonale prispôsobili pánskym krivkám.

Materiál si zachováva účinky, pre ktoré syntetické vlákna vyhľadávame, ale základ tvorí prírodný materiál, s ktorým si naša pokožka lepšie rozumie.

Príjemné a vzdušné prírodné materiály

Prírodné materiály sú pre ľudí s citlivou pokožkou lepšou voľbou, ale aj tie si treba vedieť správne vybrať. Rozhodujú detaily, ktoré si často neuvedomujeme.

bavlna

Zdroj: Unsplash.com

Bavlna a vlna

Najlepším riešením pre pokožku je čistá bavlna. Je ľahká, vzdušná a príjemná na dotyk. Z bavlny je aj flanel a froté, ale obsahujú jemné chĺpky, ktoré môžu pokožku poriadne dráždiť.

Podobne na pokožku vplýva aj vlna. Má antibakteriálne vlastnosti, v zime hreje, v lete príjemne chladí, ale citlivú pokožku vie poriadne podráždiť.

Bambusové vlákno

Hladkú a na dotyk príjemnú štruktúru má aj bambusové vlákno. Je priedušné, vlhkosť saje lepšie ako bavlna, má antibakteriálne účinky a chráni pokožku pred UV žiarením.

Merino

Merino je vlna z plemena oviec Merino. Ich vlna je veľmi jemná a mäkká a čo je najdôležitejšie, je vhodná aj pre alergikov.

S týmto ľahkým prírodným materiálom sa najčastejšie stretnete pri termoprádle, pretože reguluje teplotu a vlhkosť a pokožku chráni aj pred UV žiarením.

ľan

Zdroj: Unsplash.com

Ľan

Ide o priedušný prírodný materiál, ktorý príjemne chladí, ale v porovnaní s bavlnou je oveľa tvrdší. Pre svoje hypoalergénne vlastnosti je ideálny na leto, pokožka pod ním prirodzene dýcha.

Hodváb

Je to veľmi jemný a ľahký materiál. Vyrába sa z vlákien priadky morušovej. V lete vás príjemne schladí, v zime zahreje. Výborne saje pot. Vyrábajú sa z neho veľmi jemné a nadčasové módne kúsky.

Správne zvolený materiál nie je všetko

Alergickú reakciu v podobe vyrážky, svrbenia, začervenania, ekzému a dermatitídy môžu spôsobiť aj syntetické farbivá, ktorými sa materiály farbia.

Čím je farba tmavšia, tým viac farbív v sebe skrýva. Najmenej farbív obsahuje biela, ale tu si dajte pozor, aby to bola biela bez pridaného bielidla.

Chemické látky z oblečenia sa cez kožu dostanú do krvi a odtiaľ do celého tela. Nepríjemnú rekciu môžu pri strete s pokožkou vyvolať aj kovové časti oblečenia. Zips, cvočky, či gombíky. Prelepte ich leukoplastom a zamedzte im priamy styk s pokožkou.

Tesné oblečenie a jeho následky

Materiál je pri výbere oblečenia dôležitý, ale strih má k tomu, aby ste sa v ňom cítili dobre tiež čo povedať. Oblečenie vás v pohybe nemá obmedzovať a nikde vás nemá tlačiť.

Výrok “pre krásu treba trpieť” nie je určený pre oblečenie na každodenné nosenie. V príliš tesných nohaviciach sú semenníky príliš blízko, zahrievajú sa a vyššia teplota znižuje množstvo a funkčnosť spermií. Teplota semenníkov je o stupeň nižšia ako teplota iných častí tela práve preto, aby sa v nich spermiám dobre darilo.

Starostlivosť o jednotlivé druhy oblečenia

Rôznych nečistôt a dráždivých látok oblečenie zbavíte, keď ho poriadne vyperiete. To, že je oblečenie nové neznamená, že je aj čisté. Vyperte ho ešte skôr, ako si ho prvý krát oblečiete.

O oblečenie sa musíte správne starať, aby si dlhšie udržalo funkčnosť, farby a formu. Pri praní sa riaďte pokynmi uvedenými na štítku na oblečení a vyberte si kvalitný prací prostriedok a aviváž. Zamerajte sa na ich zloženie. Nesmú byť agresívne ani k oblečeniu ani k vám.

Na trhu nájdete rôzne antialergické pracie prostriedky, ale ani tie nie sú vhodné pre každého. Vyskúšajte viac značiek a vyberte si tú, ktorá sa bude k vašej pokožke správať najlepšie. Oblečenie po vypratí nechajte poriadne vyplákať, aby v ňom neostali žiadne pozostatky aviváže a prášku. Pokožke by mohli dať počas nosenia oblečenia poriadne zabrať.