Zimné športy a vhodná športová obuv

Na Slovensku sú zimné športy veľmi obľúbené. Okrem turistiky a lyžovania si stále väčšiu popularitu získava aj korčuľovanie, sánkovanie a snoubording. Dobré športové vyžitie, aktívny oddych, blahodarný relax – to sú zážitky, ktoré tieto skvelé športy v zimnom období ponúkajú.

Či sa venujete zimnej turistike, korčuľovaniu, alebo lyžovaniu, každý korčuliar a lyžiar potrebuje nielen korčule a lyže , ale aj kvalitnú zimnú športovú obuv. Najmä pri celodennom chodení musí byť obuv športovca odolná, mať vyhovujúci tvar a správnu veľkosť.

Kvalitná verzus nekvalitná obuv

Zimná športová obuv má byť pohodlná, teplá a nepremokavá. Kedy je potrebné vymeniť starú športovú obuv za novú? Športová obuv je v horských podmienkach nenositeľná, keď javí známky mechanického poškodenia.

Keď je odretá či roztrhaná, keď má popraskaný povrch alebo vnútro. Ak sa obuv vo vnútri rozpadáva, môže spôsobiť deformity nôh, chybné držanie tela, no tiež úrazy. Takúto obuv je potrebné z topánkovníka vyradiť a nahradiť ju novou.

Ako vyberať zimnú športovú obuv

Pri výbere športovej obuvi je dôležitý nielen materiál, ale aj správna veľkosť, vyhovujúci tvar a mäkká podrážka. V zimnom období je podstatná nielen pružnosť, ale aj hrúbka podrážky.

Ak má byť obuv pohodlná, musí mať vhodný strih, dĺžku, šírku a hmotnosť. Pokiaľ vám obuv spôsobuje otlaky či odreniny, takú obuv nenoste.

Ak vám bolesť nôh bráni v športovaní, venujte tomu pozornosť a skúste si chôdzu spríjemniť ortopedickými vložkami.

Ortopedické vložky pri chôdzi navodia pocit ľahkosti a výrazne zmierňujú silu dopadu chodidla na podložku, čím chránia aj kĺby. Vložky ulahodia nielen chodidlu, ale spevnia aj postoj celého tela. Prípadne sa poobzerajte po špeciálnej športovej obuvi, ktorá dokáže korigovať aj rôzne abnormality chodidiel.

Priedušnosť obuvi je dôležitá

Zimná športová obuv musí byť dostatočne teplá a komfortná, nesmie tlačiť. Má dokonale kopírovať tvar chodidiel a prispôsobiť sa aj špecifickým tvarom nôh.

Priedušná obuv zabezpečí nielen bezproblémovú chôdzu, ale aj prirodzenú telesnú teplotu nohám bez plesní. Pleseň na nohách a mykóza nechtov spôsobuje svrbenie, hrubnutie nechtov, lámanie nechtov a neprirodzené sfarbenie nechtov - obvykle dožlta či dohneda.

Vtedy je vhodné použiť prípravky na likvidáciu plesní. Na mykózy sú vhodné antimykotiká buď vo forme roztoku a tinktúry, alebo vo forme krému, gélu či masti.

Ak máte s plesňami nôh negatívne skúsenosti, v chladnom období roka je dobré vyberať obuv z takých materiálov, ktoré sú adekvátne zateplené, no zároveň dovolia nohám dýchať. Tieto požiadavky spĺňa napríklad prírodná koža, ktorá je mäkká, dobre tvarovateľná a prirodzene priedušná.