Ako vyberať lyžiarske športové oblečenie

Radi chodíte do hôr? Pokiaľ patríte medzi milovníkov lyžovania, na horách si doprajte nielen dostatok športového vyžitia, ale aj pasívneho oddychu v krásne zasneženej prírode. Pohyb má byť spojený s radosťou a zimná dovolenka aj so spoznávaním prírodných krás.
zimné oblečenie

Zdroj: Pixabay.com

Každý šport na čerstvom vzduchu utužuje zdravie - fyzickú silu a psychickú odolnosť. Vo vysokohorskom prostredí však netreba podceniť kvalitné športové oblečenie, aby dovolenkové zážitky boli čo najkrajšie. Najrozšírenejším zimným športom u nás je klasické zjazdové lyžovanie, skialpinizmus a beh na lyžiach.

Čo sa odevov týka, oblečenie na bežky nie je veľmi odlišné od iných. Skladá sa zo spodnej bielizne – termoprádlo a z vrchných odevov – bundy a otepľovačky.

Vrchné zvršky

Zimné značkové lyžiarske bundy a nohavice sú kvalitne zateplené, opatrené mnohými vačkami a reflexnými prvkami. V zimnom šatníku lyžiara, samozrejme, nemôže chýbať ani teplá čiapka, šál a rukavice.

Navyše, rukavice patria medzi významné ochranné prvky lyžiara. Ideálne sú rukavice s viac vrstvovou konštrukciou, ktoré tvoria kvalitný funkčný celok. Moderná technológia výroby neobmedzuje motoriku rúk, kvalitná izolácia spoľahlivo chráni kožu pred chladom a mrazom.

Aj premyslene zvolená pokrývka hlavy je skvelou investíciou do zimného športového šatníka. Pokiaľ sa rozhodnete pre kuklu, tá zahreje nielen temeno hlavy, ale aj uši, líca a krk. Navyše, štýlová teplá čiapka výsledný vzhľad športovca dokáže zladiť do dokonalosti.

Funkčné materiály

Ktoré materiály sa pri výrobe športového oblečenia používajú najčastejšie? Príjemne mäkká bavlna sa obvykle mieša so syntetickými materiálmi – polyester, polypropylén a elastan. Syntetické materiály sa nekrčia, rýchlo schnú a dobre odvádzajú pot, preto sú na výrobu športových odevov veľmi vhodné.

Kombinácia týchto materiálov vytvára funkčné oblečenie, ktoré je maximálne vzdušné aj pružné. Na aktuálnom trhu sú k dispozícii rôzne kvalitné látky na šaty , len si treba správne vybrať – podľa vlastných preferencií, individuálnych potrieb a predstáv.

Módne trendy

Recept na výber trendy športového oblečenia je veľmi jednoduchý. Na svah si stačí vybrať také zvršky, ktoré práve letia a v ktorých sa lyžiar cíti pohodlne. Mať vysoké nároky na kvalitu športového oblečenia sa vyplatí.

Dnes si milovníci módnych trendov môžu vychutnať dobrý pocit z krásneho oblečenia aj na zjazdovkách, pretože v súčasnej športovej móde je dovolené nosiť takmer všetko. Základným pravidlom dobrého vkusu však je, že každý kus odevu má spolu s ostatnými doplnkami dokonale ladiť a vytvárať symbiózu.