V USA vznikla nová vakcína proti COVID-19. Autori sa vzdali zisku, chcú pomôcť chudobnejším krajinám

Niekoľko desiatok vedcov vytvorilo vakcínu proti COVID-19, ktorá by mohla pomôcť najmä v chudobnejších štátoch sveta. Vzdali sa práv na ňu a ponúkli ju výrobcom v mnohých krajinách úplne zadarmo – v súčasnosti ju takto poskytli Indii, Indonézii, Bangladéžu a Botswane.

Zdroj: Pexels.com

Autori túto očkovaciu látku nazývajú „Svetová vakcína proti covidu-19“. Vakcína využíva modernú, ale už otestovanú technológiu založenú na rekombinantných proteínoch, ktorá umožní jej výrobu vo veľkom meradle, takže bude široko dostupná na očkovanie celosvetovej populácie.

Počiatočná konštrukcia a výrobný proces vakcinačného antigénu vznikol v texaskej detskej nemocnici pod vedením Márie Eleny Bottazziovej a Petera Hoteza. Očkovacia látka s oficiálnym názvom CORBEVAX je založená na rovnakom princípe ako už v Európe schválená vakcína Novavax.

Naše desaťročné štúdie, ktoré viedli k vývoju prototypov vakcín proti koronavírusom, umožnili vytvorenie tejto vakcíny, ktorá vyplní medzeru vytvorenú drahšími a novšími technológiami vakcín,“ uviedla doktorka Bottazziová z Centra pro vývoj vakcín Texaskej detskej nemocnice.

CORBEVAX prešiel dvoma klinickými štúdiami tretej fázy, na ktorých sa zúčastnilo viac ako tritisíc osôb. Vakcína sa v nich ukázala ako bezpečná, dobre znášaná a schopná dostatočne posilňovať imunitu.

V štúdiách sa preukázala účinnejšia ako indická verzia vakcíny AstraZeneca, a to ako voči pôvodnému kmeňu koronavírusu SARS-CoV-2 z Wu-chanu, tak aj proti variante delta.

Okrem protilátok pôsobila táto látka účinne aj na vznik ďalšej vrstvy ochrany, takzvaných T-lymfocytov, čo by mohlo byť dôležité proti novému variantu omikron, ktorý podľa posledných štúdií práve túto imunitnú hrádzu prekonáva len ťažko.

Proti pôvodnému kmeňu má mať nová vakcína účinnosť 90%, proti variantu delta 80%.

Dodávky bezpečných, zjednodušených a lacnejších vakcín pre krajiny so strednými a nízkymi príjmami sú pre svetový boj s pandémiou COVID-19 kľúčové.

Bez plošného očkovania obyvateľstva v krajinách globálneho juhu sa podľa varovania virológov objavia ďalšie varianty koronavírusu, ktoré budú brániť pokroku dosiahnutému v súčasnosti dostupnými vakcínami v Spojených štátoch a ďalších západných krajinách.


scratch

Various countries and organizations, including those in the USA, have been involved in vaccine development efforts. While many vaccine developers have emphasized the importance of global vaccine access and equity, the specific details about profit-sharing or donations can vary. scratchgeometrydash.com
Some vaccine developers and manufacturers, along with international organizations, have engaged in initiatives to ensure broader global access to COVID-19 vaccines, especially in low- and middle-income countries. These efforts include programs like COVAX, which aims to distribute vaccines equitably worldwide.