Lekári v USA transplantovali človeku srdce geneticky modifikovaného prasaťa! Unikátny zákrok dáva nádej státisícom chorým so zlyhávajúcimi orgánmi

Podľa lekárov operácia dokázala, že srdce z geneticky upravenej ošípanej môže fungovať v ľudskom tele bez toho, aby bolo organizmom okamžite odmietnuté.

Zdroj: Pexels.com

Vysoko experimentálna operácia sa odohrala vo fakultnej nemocnici v americkom meste Baltimore v štáte Maryland , trvala osem hodín a pacient operáciu prežil.

Pacientom bol 55-ročný David Bennett, ktorý vedel, že nemá žiadnu záruku, že experimentálny zákrok bude fungovať. Jeho syn agentúre AP povedal, že otec umieral, nebol spôsobilý na transplantáciu ľudského srdca a nemal inú možnosť.

Hoci je ešte príliš skoro na to, aby sa dalo hovoriť o úspešnosti operácie, ide podľa agentúry AP o krok vpred v úsilí používať jedného dňa zvieracie orgány k život zachraňujúcim transplantačným zákrokom.

Podľa lekárov operácia dokázala, že srdce z geneticky upravenej ošípanej môže fungovať v ľudskom tele bez toho, aby bolo organizmom okamžite odmietnuté.

Pokiaľ to bude fungovať, budú existovať nekonečné zásoby týchto orgánov pre trpiacich pacientov,“ povedal vedecký riaditeľ univerzitného programu transplantácií zvieracích orgánov na človeka Muhammad Mohiuddin.

Predchádzajúce pokusy o podobné prenosy zlyhávali. Prevažne preto, že telá pacientov zvieracie tkanivo rýchlo odmietli. Napríklad v roku 1984 prežilo po transplantácii opičieho srdca dievčatko s vážnou srdcovou chorobou iba 21 dní.

Tentokrát chirurgovia z Marylandu použili srdce z prasaťa, ktoré prešlo genetickou úpravou, aby z jeho buniek zmizol cukor, ktorý je zodpovedný za bleskové odmietnutie zvieracieho orgánu ľudským telom.

Myslím, že to možno charakterizovať ako prelomovú udalosť,“ povedal David Klassen, hlavný lekár UNOS, o transplantácii v Marylande.

Klassen napriek tomu varuje, že je to iba prvý predbežný krok na preskúmanie, či by tentoraz transplantácie zvieracích orgánov mohli konečne fungovať.

Úrad dohliadajúci na experimenty s transplantáciou zvieracích orgánov povolil operáciu 55-ročného Davida Bennetta na základe skutočnosti, že pacient v stave ohrozenia života nemal inú možnosť.


Mohlo by vás zaujímať:

Dvojmesačnému chlapčekovi sa náhle zastavilo srdce! Lekári mu zachránili život vďaka unikátnej operácii