Extrémne náročná operácia sa po prvýkrát obišla bez ľudskej pomoci, zvládol ju robot!

Robot prvýkrát vykonal laparoskopickú operáciu mäkkých tkanív bez ľudskej pomoci. Išlo o experiment, takže zákroku ešte neprebiehal na človeku, ale prasati. Výsledky ukazujú významný krok v robotike smerom k plne automatizovanej operácii človeka.
extrémne náročná robotická operácia

Zdroj: Flickr.com

Operáciu vykonal robot STAR (Smart Tissue Autonomous Robot) navrhnutý tímom výskumníkov z Univerzity Johnsa Hopkinsa. Tí o úspechu informovali v časopise Science Robotics.

Naše výsledky ukazujú, že môžeme automatizovať jednu z najzložitejších a najjemnejších úloh v chirurgii: opätovné spojenie dvoch koncov čreva. Robot STAR vykonal tento zákrok na štyroch zvieratách a dosiahol výrazne lepšie výsledky ako ľudia vykonávajúci rovnaký zákrok,“ opisuje hlavný autor štúdie Axel Krieger z Univerzity Johnsa Hopkinsa.

Robot uspel pri zákroku, ktorý sa odborne nazýva anastomóza čriev. Ten si vyžaduje od chirurga špičkovú presnosť a tiež schopnosť mnohokrát a veľmi jemne vykonať rovnaký úkon.

Spojenie dvoch koncov čriev sa využíva napríklad v prípade, že je z nich potrebné odstrániť nádor a potom časť zažívacieho traktu opäť spojiť.

Podľa mnohých lekárov ide o vôbec najnáročnejší zákrok v gastrointestinálnej chirurgii. Aj najmenší otras chirurgovej ruky alebo zle umiestnený steh môžu mať za následok únik z čriev, ktorý môže mať pre pacienta katastrofálne komplikácie.

Chirurgia mäkkých tkanív je pre robotov obzvlášť náročná kvôli svojej nepredvídateľnosti – črevá sú chaotické a rôznorodé, čo znamená, že roboti sa musia rýchlo prispôsobiť a zvládnuť nečakané prekážky, tvrdí autor štúdie.

Robot STAR je preto vybavený riadiacim systémom, ktorý dokáže upravovať operačný plán v reálnom čase - podobne ako by to robil špičkový ľudský chirurg.


Prečítajte si aj:

Pacientovi so zhubným nádorom pomohli špecialisti na Slovensku jedinečným spôsobom!