Klimatická zmena prinesie aj zhoršenie peľovej sezóny. Alergikom bude každý druhý človek, varuje WHO

Podľa vedcov rastliny v roku 2100 do ovzdušia uvoľnia až o 40% viac peľu, sezóna začne o štyridsať dní skôr a bude o devätnásť dní dlhšia. V súčasnosti alergie postihujú 10-30% dospelých a až 40% detí.
klimatická zmena a alergie

Zdroj: Freepik.com

Jar je pre milióny ľudí po celom svete spojená s príchodom alergií. Kvôli klimatickej zmene bude však peľová sezóna intenzívnejšia. Na otepľujúcej sa planéte sa predlžujú vegetačné obdobia rastlín, a s tým sa zvyšujú zdravotné riziká pre ľudí alergických na peľ.

Zo štúdie uverejnenej v National Geographic vyplýva, že do roku 2100 by množstvo peľu, ktorý rastliny produkujú v období kvitnutia, mohlo vzrásť až o 40%. Hoci sucho a teplo škodí lesom a lúkam, niektorým alergénnym trávam a stromom vzrastajúce teploty a vyššie koncentrácie oxidu uhličitého naopak prospievajú, takže rastú listnatejšie a viac do výšky.

Vedci v novej štúdii tiež prišli k záveru, že rastliny v roku 2100 do ovzdušia uvoľnia až o 40% viac peľu, sezóna začne o štyridsať dní skôr a bude o 19 dní dlhšia.

Počas výskumu vyvinul tím vedcov z Michiganskej univerzity modely založené na historických dátach, ktoré predpovedajú produkciu peľu pod vplyvom faktorov ako teplota a zrážky u 15 rastlín, ktoré spôsobujú alergie najčastejšie. Modely tiež počítajú s vyššími hodnotami oxidu uhličitého v atmosfére aj premieňajúcim sa výskytom rastlín v priebehu času.

Intenzívnejšie peľové sezóny sú podľa niekoľkých štúdií globálnou zdravotnou hrozbou. Študenti s alergiami podávajú v škole slabšie výkony ako ich spolužiaci. Rovnako trpí produktivita dospelých v práci pri atakoch sennej nádchy.

Súčasne v dňoch, kedy sú koncentrácie peľu v ovzduší najvyššie, prijímajú pohotovosti vyšší počet ľudí s astmatickými záchvatmi, s čím súvisia vyššie výdavky ako jednotlivcov, tak aj celých zdravotníckych systémov.

V súčasnosti alergie postihujú 10-30% dospelých a až 40% detí. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že v roku 2050 to bude polovica obyvateľov planéty. Navýšenie nespôsobujú len vyššie koncentrácie peľu, ale aj chemické reakcie škodlivín v ovzduší s peľmi.

Laboratórne štúdie tiež ukazujú, že nárast oxidu uhličitého v atmosfére znamená, že peľ obsahuje viac alergénnych proteínov, ktoré u ľudí spôsobujú tvorbu protilátok zodpovedných za fyzické príznaky alergie.


Prečítajte si tiež:

8 najväčších chýb, ktorými si alergici sťažujú život