Dopravnej zdravotnej službe hrozí kolaps! Pacienti môžu mať problém dostať sa na vyšetrenia k lekárom či na operácie

Asociácia dopravnej zdravotnej služby aktuálne upozorňuje, že negatívny vývoj rokovaní so zdravotnými poisťovňami o zmluvách môže spôsobiť, že v priebehu najbližších dní budú výrazne obmedzené prevozy pacientov dopravnými zdravotnými službami v rámci celého Slovenska.

Zdroj: Pixabay.com

Situácia v zdravotníctve na Slovensku je dlhodobo kritická a nedostatok finančných prostriedkov vážne ohrozuje chod celého sektora. Asociácia dopravnej zdravotnej služby aktuálne upozorňuje, že negatívny vývoj rokovaní so zdravotnými poisťovňami o zmluvách môže spôsobiť, že v priebehu najbližších dní budú výrazne obmedzené prevozy pacientov dopravnými zdravotnými službami v rámci celého Slovenska.

Denne prevážame tisíce pacientov medzi zdravotníckymi zariadeniami, prepravujeme pacientov dialyzačného programu, ľudí na plánované vyšetria alebo do domáceho liečenia. Ak by sme museli zredukovať počty prevozov, ľudia sa nebudú mať ako dostať na plánované vyšetrenia alebo na operácie do nemocníc. Následky tohto kroku si ťažko predstaviť, stále však verím, že štát túto situáciu nedopustí a predstavitelia zdravotných poisťovní prídu s návrhom podmienok, ktoré nebudú pre dopravné zdravotné služby likvidačné,“ uviedol predseda Asociácie dopravnej zdravotnej služby Michal Bahelka.

Výrazný nárast cien pohonných hmôt, mzdových nákladov a energií je pre väčšinu prevádzkovateľov dopravných zdravotných služieb neudržateľný. Asociácia dopravnej zdravotnej služby preto vyzýva predstaviteľov zdravotných poisťovní, aby začali urýchlene konať a ponúkli spoločnostiam poskytujúcim dopravné zdravotné služby adekvátne zmluvné podmienky a zabránili tak kolapsu sektora.

Dopravná zdravotná služba tvorí neoddeliteľnú súčasť poskytovania zdravotnej starostlivosti. Len za posledný rok však prišlo pri pohonných hmotách k nárastu ceny o 70 percent. Rastú aj ostatné prevádzkové náklady, ako sú energie, zvyšuje sa vybavenie sanitných vozidiel. Aj napriek opakovaným diskusiám s predstaviteľmi zdravotných poisťovní sú nové podmienky pre dopravcov neakceptovateľné. Napríklad navrhovaná výška mesačných úhrad realizovaných výkonov od VšZP je nižšia, ako bola v roku 2021. V prípade, ak nepríde k okamžitej náprave, budú jednotliví prevádzkovatelia ambulancií dopravnej zdravotnej služby nútení obmedziť svoju prevádzku,“ povedal podpredseda asociácie Ernest Caban.