Párová psychoterapeutka: Je lepšie ponúkať tomu druhému každý deň malé prejavy lásky a s tými naozaj veľkými pracovať skôr opatrne

V živote, a v láske či vzťahoch špeciálne, platí staré známe menej znamená viac. Tajomstvo úspechu vo vzťahu spočíva v tom, aby sme sa sústredili na správny cieľ, teda na partnera alebo na partnerku. Rozhovor, spoločné záujmy, či intimita, sú len prostriedkom, ako tento cieľ dosiahnuť.

Zdroj: Freepik.com

Párová psychoterapeutka Eliška Remešová potvrdzuje, že malé skutky lásky sú viac ako veľké a okázalé gestá.

Je lepšie ponúkať tomu druhému každý deň malé prejavy lásky a s tými naozaj veľkými pracovať skôr opatrne. Ľudský mozog sa totiž dokáže veľmi rýchlo adaptovať na nové príjemné situácie, a naspäť sa nároky znižujú ťažko. Keď vám niekto bude celý rok kupovať luxusné darčeky, klasická bonboniéra vás už nemusí nabudúce uspokojiť. Budete čakať a chcieť viac.“

Túžba neustále zvyšovať svoj štandard je podľa nej prirodzený mechanizmus, vďaka ktorému sa ľudstvo evolučne dostalo na dnešnú úroveň. Vo chvíli, kedy robíme veľké gestá, sa ale môžeme dostávať do takzvaného kruhu opätovného sklamania, pretože nie sme schopní vznikajúce potreby dlhodobo napĺňať.

Malými a frekventovanejšími gestami naopak ideme proti adaptácii. Nechávame si dostatočný „manipulačný priestor“ práve pre chvíle, kedy sa veľké gesto hodí.

5 tipov, ako v láske netlačiť na pílu

1. Darčeky, pozornosti, vyznania. Kedy už je toho veľa?

Každý vzťah by nám mal neustále prinášať určité množstvo pozitívneho posilnenia, ktoré sa prejaví vylučovaním hormónov, spolupodieľajúcich sa na vytváraní príjemných pocitov. Ak však dôjde k presýteniu, a platí to aj pre príjemné pocity, tak sa zmení chemická rovnováha mozgu.

Predstavme si to na jednoduchej situácii - ak každé ráno budeme raňajkovať jedlo, ktoré milujeme, tak po určitom čase nám prestane chutiť, lebo sa presýtime. Ak sme presýtení akýmikoľvek podnetmi, tak ľudský mozog zapne filtre vnímania a začne vymazávať, skresľovať a zovšeobecňovať. Tieto filtre sú v našom mozgu prítomné neustále, no pri presýtení sa ešte zosilnia.

Preto je kľúčové, aby sme našli hranicu v tom, čo vzťahu pomáha a čo mu už pre zmenu škodí. Aj keď pečieme sladký koláč, tak existuje hranica, kedy mu už ďalšie sladenie skôr uškodí, ako pomôže. A to isté platí aj pre vzťahy.

2. Menej a často je viac ako veľa a málokedy

Predstavme si, že kvetinu zalejeme raz za mesiac a zároveň ju prelejeme. Je veľmi pravdepodobné, že takýto kvet by dlho nevydržal. To isté platí aj o vzťahoch. Je dôležité, aby sme lásku postupne a opakovane zalievali, vyhli sa preliatu, ale aj zabudnutiu na to, že kvetinu treba polievať. Láska je ako kvet. Potrebuje pravidelnú starostlivosť, nielen nárazovú.

3. Komunikujte jazykom lásky partnera

Zistite, čo práve váš partner vníma ako želané prejavy lásky. Pre niekoho môžem byť prejavom lásky pozornosť, pre niekoho fyzický dotyk, náklonnosť, skutok, či rozhovor. Je ideálne, ak tieto prejavy dokážeme kombinovať a najmä využívať v takej miere, ktorá partnera, partnerku uistí v tom, že ich milujeme, ale zároveň im dá priestor cítiť sa vo vzťahu voľne a slobodne.

4. Väčšina toho, po čom vo vzťahu túžime, bude pochádzať z menšiny toho, čo urobíme

Paretov princíp – 80 na 20 - sa týka aj vzťahov, 20 % činností nám prinesie 80 % výsledkov. Najväčší vzťahový úspech príde vtedy, keď robíme menej vecí s väčším účinkom, a nie veľa vecí s vedľajšími účinkami.

5. Malé empatické všimnutia sú viac ako veľké gestá

Partnerku možno viac poteší umytý riad ako kvety a pozvanie na večeru, či veľký ružový plyšový medveď, a naopak partnera zase možno večer v kine ako teplá večera a rozprávka s deťmi.

Ako zistiť, čo je u nášho partnera tých 20 %, ktoré spravia 80 % príjemných pocitov zo vzťahu? Jednoduchou pomôckou pre každého z nás môže byť sebareflexia a uvedomenie si toho, čo z našich minulých aktivít partnera minulosti potešilo najviac a žil z toho a rozprával o tom ešte niekoľko dní, či mesiacov.