Na žlčník s minirezom? Unikátne operácie sú už aj na Slovensku

Mini-laparoskopia si na rozdiel od bežnej laparoskopie vystačí iba s 3,5 mm rezom a operovať sa ňou dá napríklad žlčník, slepé črevo, pruh alebo zrasty. „Pre pacienta prináša množstvo výhod,“ konštatuje lekár chirurgického oddelenia bratislavského Inštitútu zdravia a krásy Frais MUDr. Ivan Sedlák, Phd., MPH.

Zdroj: Inštitút zdravia a krásy FRAIS

Voľným okom rez ani nespozorujete, no lekári vám cezeň dokážu vyoperovať žlčník, slepé črevo, operovať pruh či zrasty.

Mini-laparoskopické operácie prinášajú už aj pre pacientov na Slovensku neporovnateľne viac komfortu a benefitov pri viacerých druhoch zákrokov,“ hovorí o novinke lekár chirurgického oddelenia bratislavského Inštitútu zdravia a krásy Frais MUDr. Ivan Sedlák, Phd., MPH.

Vitajte vo svete mini-laparoskopie

Ešte pred pár rokmi ste museli ísť „pod nôž“, ak bolo potrebné vybrať žlčník alebo slepé črevo, bolestivá veľká jazva sa hojila príliš dlho a často sa pridala infekcia, prípadne krvácanie. Moderná medicína postupne nahradila klasické operácie laparoskopickými a úplnou novinkou v tejto oblasti sú vďaka špičkovým technológiám inovatívne mini-laparoskopické operácie – už takmer nebolestivé a s minimom rizík pre pacienta.

Mini-laparoskopická operácia sa vykonáva za pomoci optiky a miniaturizovaných nástrojov s priemerom len 3,5 mm, ktorými sa dostávame do operačného priestoru. Vstupná rana je veľmi malá, zákrok je extrémne presný a bezpečný, v dôsledku čoho sa minimalizuje riziko poškodenia tkanív, prípadného krvácania, infekcií alebo komplikácií, ako aj pooperačných bolestí. Pacientovi to zároveň umožňuje veľmi rýchlu rekonvalescenciu, a teda aj návrat k bežnému životu už po pár dňoch,“ vysvetľuje výhody mini-laparoskopických operácií lekár.

Mini-laparoskopické operácie sa vykonávajú v rámci jednodňovej chirurgie a termín si na rozdiel od nemocníc naplánujete podľa vašich preferencií.

Na klinike operujeme každý deň, pričom pacient u nás absolvuje aj všetky predoperačné vyšetrenia,“ hovorí lekár MUDr. Ivan Sedlák, Phd., MPH.

Zdroj: Inštitút zdravia a krásy FRAIS

Keď na milimetroch záleží

Mini-laparoskopia je tak dnes podľa chirurga Ivana Sedláka najkomfortnejšia možnosť, ako absolvovať operáciu, a to najmä pre aktívnych ľudí, športovcov, workoholikov, ktorí potrebujú čo najmenej vymeškať prácu a vrátiť sa čo najskôr k aktívnemu životu.

Rovnako je ideálna pre tých, ktorým záleží aj na estetickej stránke. Práve rozmer vstupných otvorov, teda rán, je výrazne menší aj v porovnaní s bežnou laparoskopiou. Bežne sú dostačujúce iba dva 3,5 mm rezy a jeden s dĺžkou 5 - 10 mm, ktorý sa však „schová“ v pupku.

Celkovým súčtom veľkostí rán vieme ísť pri mini-laparoskopii už pod 1,7 centimetra a rany sú takmer neviditeľné. Na rozdiel od bežnej laparokoskopie sa ani nešijú, nie je tak potrebné vyberať stehy. Najneskôr na druhý deň je pacient prepustený do domácej liečby, zvyčajne bez bolesti a potreby užívania analgetík,“ konštatuje lekár.

Hoci návrat k bežnému životu je takmer okamžitý, počas nasledujúceho týždňa nie je vhodné športovať, či vykonávať akúkoľvek fyzicky náročnú aktivitu.

Kedy je vhodná mini-laparoskopia

Vek ani pohlavie nezohrávajú pri mini-laparoskopii úlohu, skôr je dôležitý zdravotný stav a indikácia pre operáciu.

Napríklad pre cholecystektómiu, teda operáciu žlčníka, sú indikáciou žlčníkové kamene, alebo polypy, ktoré môžu kedykoľvek spôsobiť zhoršenie zdravotného stavu, ďalej je to chronický zápal žlčníka alebo jeho nefunkčnosť ,“ spresňuje MUDr. Ivan Sedlák, Phd., MPH.

Veľa napovie sonografický nález. Pri akútnom zápale či karcinóme však mini-laparoskopia nie je vhodná.

Indikáciou pre operáciu slepého čreva (apendektómia) je prekonaný zápal, alebo chronické bolesti v pravom podbrušku, ktoré nie sú jasného zdroja.

Zvážiť operáciu apendixu je napríklad dôležité ak často cestujete do krajín, kde by v prípade komplikácii nemuselo byť jednoduché dostať adekvátnu zdravotnú starostlivosť,“ podotýka.

Zdroj: Inštitút zdravia a krásy FRAIS

Pri akútnom zápale mini-laparoskopia nie je vhodná. Mini-laparoskopia prináša nové možnosti rýchlej a bezbolestnej liečby aj v prípade inguinálnej hernie, resp. slabinového pruhu. Dnes ním množstvo ľudí, no operáciu či už zo strachu, alebo zdĺhavosti liečby odkladá. Spočiatku síce pruh môže spôsobovať len menší diskomfort, no zanedbanie riešenia obvykle prerastá až do odumretia či zápalu „zaškrtených“ orgánov a tkanív.

V prípade pruhu ide o patologický presun orgánov, prípadne tkanív z miesta ich prirodzeného uloženia na iné. Práve operáciou môžeme vak pruhu odstrániť, čím výrazne znížime riziko ohrozenia zdravia pacienta,“ podotýka lekár chirurgického oddelenia kliniky Frais MUDr. Ivan Sedlák, Phd., MPH.

Výhodou operácie je pritom nielen bezpečnosť a menšia pooperačná bolesť, ale aj rýchla rekonvalescencia pacienta.

Napokon, touto inovatívnou miniinvazívnou metódou je možné operovať aj zrasty, ktoré môžu byť vrodené, alebo získané ako následok po operácii, či zápalových reakciách.

Indikáciou na operáciu môžu byť chronické bolesti alebo tráviace ťažkosti, pri ktorých diagnostické metódy nedokážu určiť jasnú príčinu,“ konštatuje.

Zrasty tiež môžu spôsobovať rôzne chronické klinické ťažkosti, ako napríklad obštrukciu tenkého čreva.

S použitím najmodernejšej techniky mini-laparoskopie vieme zrasty diagnostikovať a následne operovať. Výhodou pre pacienta je opäť miniinvazívny zásah, jednodňová chirurgia, nízke riziko pooperačných komplikácií, minimálna bolestivosť, rýchla rekonvalescencia a takmer žiadne kozmetické stopy“ dodáva MUDr. Ivan Sedlák, Phd., MPH.