Užite si skvelé cyklistické výlety v letnej prírode

Tak, ako nie je možné zastaviť čas, nedá sa zabrániť ani starnutiu. No existuje spôsob, ako si predĺžiť aktívny život a cítiť sa fit aj v strednom či v seniorskom veku. Stačí dôslednejšie uplatňovať zdravý životný štýl – preferovať kvalitné stravovanie a mať dostatok pohybu, ideálne v prírode.

Pohyb v prírode je prevenciou pred mnohými civilizačnými chorobami. A väčšina ľudí sa aj cyklistike venuje práve kvôli zdravotným dôvodom.

Bicyklovanie zlepšuje funkčnosť kĺbov a spevňuje svaly, posilňuje imunitný systém, činnosť srdca a dýchanie. Jazda na bicykli dokáže vyvetrať hlavu a telo zbaviť stresu. Prináša fyzické aj psychické uvoľnenie. Vďaka pravidelnému športovaniu je možné pôsobiť nielen zdravšie a štíhlejšie, ale aj mladistvejšie.

Ako vybrať bicykel

Športovanie na čerstvom vzduchu posilňuje celkovú fyzickú kondíciu a zlepšuje aj mentálne zdravie. No na to, aby človek mohol cyklistiku vnímať ako radosť a nie ako záťaž, potrebuje kvalitný bicykel. Preto pri výbere bicykla dbajte nielen na svoju výšku a hmotnosť, ale aj na svoje športové skúsenosti.

Voľte nielen kvalitný materiál a vhodnú veľkosť bicykla, ale dbajte tiež na možnosť nastavovania sedla a riadidiel. Či sa rozhodnete pre pánske alebo dámske crossové bicykle, pri kúpe nezabudnite hlavne na svoju bezpečnosť. Cyklista potrebuje na svoje potulky prírodou cyklistické rukavice, okuliare a chrániče.

Prilby na bicykle vyberajte hmotnostne čo najľahšie, ideálne s reflexnými prvkami. V letnom období je dôležité, aby prilba mala vetracie otvory a aby sa pod bradou pohodlne zapínala.

Cyklistická prilba nesmie športovca tlačiť a musí mu umožňovať bezproblémové otáčanie hlavy do každej strany. Čo sa doplnkov týka, k potrebám cyklistu patrí aj základné cyklistické náradie, pumpa a zámok. Hlavne na dlhších výletoch je pre cyklistu rovnako dôležité aj pohodlné športové oblečenie a kvalitná obuv.

Pohodlné oblečenie a obuv

Letné športové oblečenie je dobré voliť z pružných materiálov, ktoré dokonale priliehajú na telo a sú maximálne priedušné. Čo sa vrchných zvrškov týka, aj v lete potrebuje cyklista ľahkú pláštenku, ktorej nechýba kapucňa a praktické vonkajšie i vnútorné vrecká.

Tiež športové nohavice či voľné tepláky, ktoré neobmedzujú v pohybe. Ideálnym letným oblečením pre cyklistu je originálny cyklistický dres, vyrobený z funkčných materiálov, ktoré dobre sajú pot. Športová obuv cyklistu má mať anatomicky tvarovanú stielku, hrubú a pružnú podrážku - nohám musí poskytnúť maximálny komfort. Pri kúpe však dbajte najmä na správnu veľkosť. Obuv musí mať nielen presnú dĺžku, ale aj šírku.