Lekárka: S úpalom sa nespája spálenie, môžete ho mať aj vtedy, ak je vaša pokožka úplne bledá

Úpal môže skomplikovať ochorenia srdcovocievneho a pľúcneho systému, cukrovku i neurologické ochorenia. Upozornila na to primárka oddelenia dlhodobo chorých nemocnice v Handlovej, MUDr. Miriam Kvostková.

Zdroj: nemocnicahandlova.agel.sk, pexels.com

Na tepelný úpal sú náchylní najmä starší ľudia a malé deti. Novorodenci a dojčatá nemajú vyvinuté termoregulačné mechanizmy, úpal im hrozí už po niekoľkých minútach.

"Úpal sa spravidla prejaví okamžite. K jeho najčastejším príznakom patria bolesť hlavy, zrýchlený tep, kŕče, celková malátnosť, únava, zvýšená teplota a pocit na zvracanie," načrtla lekárka.

Počas najvyšších teplôt podľa nej môžu prísť aj mdloby, v takých prípadoch je dôležité navštíviť lekára.

"Zaujímavosťou je to, že s úpalom sa nespája spálenie. To znamená, že ho môžete mať aj vtedy, ak je vaša pokožka úplne bledá," podotkla.

Prehriatie organizmu je pre seniorov rovnako nebezpečné ako infarkt, kombinácia vysokých denných teplôt, vyššieho veku a s ním súvisiacich diagnóz totiž môže byť doslova smrteľná, zdôraznila geriatrička.

"Telesná teplota sa môže zvýšiť nielen ako dôsledok jednorazového nechráneného pobytu na slnku, ale aj postupne, keď je senior vystavený vysokým teplotám niekoľko dní po sebe. Môže pritom ísť o život ohrozujúci stav," priblížila lekárka.

Riziko prehriatia či tepelného úpalu zvyšujú aj niektoré ochorenia (srdcové, ochorenia štítnej žľazy, pankreasu, Parkinsonova choroba, sklerodermia a i.), užívanie liekov na vysoký krvný tlak a poruchy rytmu srdca, lieky na odvodnenie, na choroby žalúdka a čriev, proti alergii a na psychické ochorenia, ďalej tiež obezita, nevhodné oblečenie či nedostatočný pitný režim.

Prvá pomoc pri úpale a prehriatí

  1. Preneste postihnutého do chladného prostredia a uložte ho do ležiacej alebo pololežiacej polohy.
  2. Začnite s chladením akýmkoľvek spôsobom: potieraním vlažnou vodou a ovievaním na urýchlenie odparovania. Studená voda nie je vhodná, spomaľuje vydávanie tepla kožou vyžarovaním, vložením vrecka s ľadom zabaleného do uteráka ku krku, do podpazušia a slabín, prikrytím postihnutého vlhkou plachtou.
  3. Podávajte postihnutému nesladenú a neprichutenú vodu z vodovodu po dúškoch. Množstvo regulujte tak, aby mal moč len slabo žltú farbu a bol bez zápachu. Tmavší moč svedčí o nedostatku tekutín.
  4. Ak sa ťažkosti nezmiernia po 30 minútach, vyhľadajte pomoc lekára.
  5. Pri zmätenosti, alebo bezvedomí ihneď volajte záchrannú službu.

Yuliachess

The information you shared is very helpful. Skin is very important to every human being and I think it must be protected in the best way. When it comes to skin care, I usually relax by playing stumble guys