Nevšedné letné zážitky vďaka skialpinizmu

Aj vy patríte k tým športovcom, ktorí sa rozhodli letnú dovolenku pri vode zameniť za lyžovačku? Mnohí zanietení lyžiari sa prirodzene chcú svojmu obľúbenému hobby venovať aj v lete, čo nie je vôbec zlý nápad – nemyslíte?

Za snehom je v lete možné cestovať do Rakúska, Francúzska, Švajčiarska či Talianska, tiež do vzdialenejšieho Belgicka, Holandska, Nórska či iných severských krajín. Na niektorých ľadovcoch sa totiž dá lyžovať celoročne a všetky priľahlé športové rekreačné strediská v týchto lokalitách ponúkajú skvelú lyžovačku nielen v zimnom období, ale aj v lete.

Skvelé športové zážitky

Pokiaľ radi aktívne oddychujete, dovolenka v krásnom horskom prostredí je zrejme pre vás ideálna v zime aj v lete. Skialpinizmus ponúka nezabudnuteľné pohľady na horské štíty a dáva nekonečný pocit slobody. Jedná sa o značne rozšírený šport, ktorý sa delí sa na viacero kategórií.

Skialpinizmus si však vyžaduje dobrú fyzickú kondíciu, keďže sa jedná o kombináciu voľného lyžovania, lezeckých schopností a navigácie. Tento šport ponúka úžasné športové zážitky, no tie sú do veľkej miery podmienené kvalitným výstrojom a tiež oblečením.

Skialpinistický výstroj

Aby športovanie vo voľnej prírode bolo pre športovca bezpečné, dôležité je sledovanie počasia, správna voľba terénu, kvalitný výstroj a vhodný druh oblečenia. Čo potrebuje k športovaniu skialpinista? Skialp lyže sú univerzálne, no ľahšie, než klasické zjazdové lyže.

Na sklznici majú prilepené skialpinistické pásy - šírku a tvar pásov určuje druh lyží. Skialp lyžiarky majú nízku hmotnosť a v členkoch sú ohybné. Podľa potreby fungujú buď ako fixná zjazdová obuv alebo ako obuv na chôdzu. Viazanie umožňuje niekoľko polôh nastavenia pätky - umožňuje fixáciu na lyžu, aj voľný pohyb nôh. Lyžiar si môže zvoliť klasické skeletové alebo odľahčené viazanie a tiež potrebuje laná, mačky a cepíny.

Skialpinistické oblečenie

Vrchné skialpinistické oblečenie pozostáva z nepremokavej bundy a zo zateplených nohavíc, pod ktorými je potrebné mať termooblečenie. Pre pohodlie športovca je dôležité, aby oblečenie neprefúkal vietor a aby ho nepremočil ani mokrý sneh.

Kvalitná lyžiarska bunda má mať vodný stĺpec od 10000 mm/24 hodín, no tiež má byť vzdušná a ľahká. Lyžiarska bunda má byť opatrená vnútorným bedrovým pásom, kapucňou, praktickými vreckami a reflexnými prvkami. Aj lyžiarske nohavice musia byť nepremokavé – dobré je, ak sú podšité kvalitnou podšívkou a ak disponujú ventiláciou. Praktickým doplnkom je zvýšený pás a odopínateľné traky. Nohavice nesmú nohy zvierať, ani byť príliš široké, aby neprekážali pri pohybe a rovnako dôležité sú tiež kvalitné lyžiarske rukavice.