Letná turistika odbúra stres a dodá energiu

Turistika utužuje zdravie a regeneruje celé telo, preto si získava stále viac priaznivcov vo všetkých vekových kategóriách. Ako sa však na letné turistické výlety obliecť a čo nepodceniť pri plánovaní trasy výletu?

Pobyt v horskom prostredí je prevenciou pred mnohými civilizačnými chorobami, preto si letná turistika získava stále viac priaznivcov. Turistika je ideálna pohybová aktivita, ktorá má množstvo ozdravných účinkov. Športovanie na čerstvom vzduchu vzpruží celý organizmus - pravidelná chôdza posilňuje svaly a kĺby, zlepšuje pohyblivosť a zvyšuje výkonnosť tela.

Chôdza v krásnom horskom prostredí podporuje nielen kardiovaskulárny systém, dýchací systém, tráviaci systém a imunitný systém, ale skvelo vyvetrá aj hlavu, odbúra stres a dodá množstvo energie. Tak prečo si to nedopriať?

Ako sa obliecť na túru

Chystáte sa cez leto chodiť na turistické výlety, chcete zažiť niečo nové – nepoznané a zaujímavé? Oblečenie na turistiku však musí spĺňať určité kritériá. Má byť funkčné, vzdušné, nepremokavé a vetru odolné. Na túrach turista potrebuje vhodnú spodnú bielizeň – termoprádlo a termo tričko.

Tiež kvalitné nepremokavé nohavice a vestu, ktorá patrí medzi najuniverzálnejšie športové odevy. Z praktického hľadiska je dobré voliť modely s kapucňou a s vreckami. Vo vysokohorskom prostredí je pre turistu nenahraditeľná pevná turistická obuv a termoponožky, ktoré verne kopírujú siluetu nôh a chránia končatiny pred chladom.

Turistickú obuv vyberajte tiež premyslene - dbajte na správny tvar a veľkosť. Obuv musí mať nielen presnú dĺžku, ale aj šírku – nesmie tlačiť a má mať nízku hmotnosť. Na turistické výlety je dobré voliť výlučne vzdušnú a nepremokavú obuv, ktorá chôdzu v horskom prostredí uľahčí a spríjemní.

Ako si naplánovať trasu

Pokiaľ ste sa na túru správne obliekli, nepodceňte ani voľbu trasy. Ako si naplánovať trasu túry a ako sa bezpečne pohybovať po turistických chodníkoch? Trasu si vopred naštudujte v turistickej mape a pri jej výbere zohľadnite svoju fyzickú zdatnosť a aktuálne počasie. Používajte turistického sprievodcu.

V teréne dôkladne sledujte údaje na smerovníkoch a zvýšenú pozornosť venujte najmä križovatkám. Cieľ túry a predpokladaný čas návratu oznámte personálu, kde ste ubytovaní. Na dlhšiu túru sa vyberte vždy ráno a držte sa len označených chodníkov. Do batoha si zabaľte dostatok tekutín a jedla. Nezabudnite ani na mobil, baterku, hygienické potreby, balíček prvej pomoci a náhradné oblečenie. Pokiaľ sa počasie začne zhoršovať, z túry sa vráťte najkratšou cestou.