Toto je 5 najčastejších chýb v starostlivosti o pleť! Koľko z nich robíte aj vy?

Pri čistení pleti je dôležité vyhýbať sa chybám, ktoré môžu v konečnom dôsledku spôsobiť viac škody ako úžitku. Nesprávne čistenie tváre môže viesť k suchej, mastnej či podráždenej pleti alebo dokonca k vyrážkam. Prinášame vám prehľad najčastejších chýb pri čistení pleti, ako aj niekoľko jednoduchých spôsobov, ako zlepšiť jej vzhľad.

Zdroj: Pexels.com

1. Výber nesprávneho čistiaceho prípravku

Pokožka na tvári je jemná, preto sa chcete vyhnúť produktom, ktoré sú príliš drsné alebo obsahujú dráždivé čistiace a dezodoračné látky. Mydlo je vhodné skôr na očistu tela, pri tvári je dôležité nájsť taký prípravok, ktorý je špeciálne určený pre váš typ pleti – mastná, suchá, citlivá, náchylná na vyrážky, na čo si len spomeniete. Správny pleťový čistiaci prípravok pomôže odstrániť mastnotu, make-up a nečistoty bez toho, aby narušil prirodzenú bariéru vašej pleti. Takže zdravú mastnotu zanechá a vaša pleť bude po očistení hladká a hydratovaná,“ hovorí Laura Chacon-Garbato, riaditeľka celosvetového vzdelávania a odbornej prípravy v oblasti výživy.

2. Používanie čistiacich prípravkov s dráždivými zložkami

Preštudujte si etiketu a zistite, čo čistiaci prípravok obsahuje. Vyhnite sa produktom so známymi dráždivými látkami, vrátane parabénov a sulfátov. Sulfáty môžu spôsobiť vysušenie, začervenanie a podráždenie pleti. V skutočnosti je mnoho ľudí alergických na sulfáty a ani si to neuvedomujú. Hľadajte produkty, ktoré obsahujú** upokojujúce a hydratačné zložky, ako je aloe vera či vitamíny – antioxidanty**.

3. Čistenie pleti veľmi horúcou vodou

Vlažná je najlepšia teplota vody pre vašu pokožku. Čistenie pleti príliš teplou vodou môže mať za následok nežiaduce účinky na pokožku, vrátane poškodenia cievok. Horúca voda môže tiež narušiť hydratačnú bariéru pokožky tým, že z nej odstráni ochrannú mastnotu. To môže viesť k veľmi suchej pokožke alebo môže dôjsť k opačnému efektu, že zvýši produkciu kožného mazu, takže ju budete mať mastnú.

4. Nesprávne oplachovanie pleti

Ak čistiaci prípravok riadne neopláchnete, môže sa hromadiť na povrchu pokožky. Toto hromadenie vedie k upchávaniu pórov a vzniku vyrážok, a vaša pokožka môže byť na pocit suchá, podráždená či napätá. Preto venujte dostatok času dôslednému opláchnutiu pleti od čistiaceho prípravku.

5. Nedostatočná hydratácia

Séra a hydratačné krémy by ste mali aplikovať hneď po očistení a tonizácii pleti. Tonikum pomáha obnoviť rovnováhu pleti, zatiaľ čo séra a hydratačné prípravky pomáhajú obnoviť potrebnú vlhkosť.

Prípravky nanášajte, kým máte ešte vlhkú pleť. Ak čakáte príliš dlho a vaša pokožka vyschne, hydratačné produkty sa ťažšie vstrebávajú. Ak sa také niečo stane, môže sa vám pokožka na dotyk zdať mastná až lepkavá,“ dodáva Laura Chacon-Garbato.

Užitočné tipy v starostlivosti o pleť:

  • Čistiaci prípravok nanášajte na pleť jemnými krúživými pohybmi. Pomôžete tým z povrchu pokožky odstrániť nečistoty a zároveň tým stimulujete krvný obeh.
  • Tvár osušte uterákom jeho** prikladaním, nie trením**. Pokožku určite nechcete naťahovať a drieť, čo by mohlo spôsobiť začervenanie až podráždenie.
  • Používajte čistý uterák, nie uterák, do ktorého si všetci utierajú ruky. Mikróby a baktérie môžu vašej pleti poriadne zavariť.
  • Pri sprchovaní si nechajte čistenie tváre až na samý koniec. A to najmä preto, aby ste odstránili všetky zvyšky šampónu a kondicionéru, ktoré mohli ešte zotrvať na vašej pokožke.