Odborníčka na výživu: Správne stravovanie nie je len o správnom výbere potravín , ide aj o ich konzumáciu v správnom čase

Odborníčka v oblasti výživy, Susan Bowermanová, prináša sedem tipov, ktoré vám pomôžu „správne sa stravovať“.

Zdroj: herbalife.com.au, pexels.com

1. Stravovanie po zobudení

Nemusíte jesť hneď po prebudení, no je dôležité jesť ráno. Tí, ktorí pravidelne raňajkujú, mávajú lepšiu kontrolu nad svojou hmotnosťou, zatiaľ čo tí, čo raňajky vynechávajú, sa ich budú snažiť dohnať tým, že na obed toho zjedia viac. Ak sú pre vás rána problematické, skúste aspoň misku ovsenej kaše, viete ju obohatiť o bielkoviny pridaním proteínového prášku, dať si môžete aj čerstvé ovocie s lyžičkou cottage syru alebo jogurtu, prípadne môžete siahnuť po proteínovom kokteile zarobenom s mliekom a ovocím.

2. Stravovanie pred nákupom

Ak budete nakupovať nalačno, budete mať asi taký pocit ako dieťa v hračkárstve – budete chcieť všetko. Predtým, ako sa vydáte na cestu do obchodu, dajte si proteínovú tyčinku, kúsok ovocia alebo hrsť orechov, aby ste neboli v takom pokušení. A nezabudnite si pripraviť nákupný zoznam a príliš sa od neho neodkloniť.

3. Tuky v strave

V strave potrebujeme prijímať len malé množstvo tukov, no väčšinou ich konzumuje príliš veľa. Niektoré tuky – napríklad tie, ktoré sú prirodzene obsiahnuté v rybách, orechoch, olivách či avokáde – sú zdravšie ako iné. Zdravé tuky dodávajú jedlu chuť, takže si pri najbližšej príležitosti pridajte do šalátu avokádo alebo orechy, prípadne do zeleniny na pare kvapku olivového oleja.

4. Stravovanie pred cvičením

Pred cvičením je dôležité sa posilniť – najmä ak cvičíte hneď ráno. Ak pred cvičením nemáte veľa času, dajte si aspoň ľahko stráviteľné potraviny, ako sú smoothies, polievky alebo jogurty. Ak máte pred cvičením dostatok času na trávenie, dajte si normálne jedlo s množstvom zdravých sacharidov, ako napríklad celozrnné pečivo, hnedú ryžu, cestoviny, ovocie či zeleninu – aby ste mali dosť sily.

5. Stravovanie po cvičení

Po intenzívnom tréningu môže mať vaše telo málo paliva, preto sa snažte do 30 až 45 minút po docvičení niečo zjesť. Vašim svalom ulahodíte ovocím, zeleninou či celozrnnými výrobkami, ktoré im pomôžu doplniť zásoby sacharidov – a netreba zabúdať aj na bielkoviny, ktoré im zas pomôžu zotaviť sa.

6. Stravovanie vonku

V súčasnosti nie je stravovanie vonku takou výnimočnou udalosťou ako kedysi. Skúste však odolať nutkaniu to preháňať. Ak sa snažíte napríklad znížiť príjem kalórií, podeľte sa o predjedlo s priateľom a objednajte si šalát navyše, alebo vynechajte škrobové prílohy a zdvojnásobte konzumované množstvo zeleniny. Dresingy a omáčky si pýtajte bokom, aby ste ich konzumáciu mali pod kontrolou.

7. Stravovanie večer

Veľa ľudí sa počas dňa stravuje málo, prípadne vynecháva jedlá, len aby na večer zjedli obrovské množstvo kalórií. Keď však väčšinu jedla konzumujete neskoro večer, váš mozog a svaly nedostávajú palivo potrebné na každodenné fyzické a duševné aktivity. Namiesto toho rozdeľte kalórie rovnomerne medzi jedlá a snacky. Ak vám po večernom maškrtení pribúdajú kilá, skúste si hneď po večeri umyť zuby – je to jeden z najlepších spôsobov, ako vyslať signál, že ste pre tento deň s konzumáciou jedla skončili.