Ako vyberať jesenné a zimné športové odevy

Pravidelné športovanie prináša do života veľa pozitív. Okrem zdravotných benefitov určite aj radosť z prírody a z pohybu. A kto športujete vo dvojici, ten si zlepšuje aj medziľudské vzťahy a posilňuje disciplínu. Spoľahlivý tréningový partner je skvelou motiváciou aj ohľadom lepších športových výkonov.

Je dobré, ak má športovec dlhodobé športové ciele, no podstatné sú aj tie čiastkové, ktoré však musia byť reálne. Pri športovaní je dôležité vedieť dobre plánovať a ohľadom výsledkov mať primerané očakávania. Pravidelný pohyb v prírode podporuje nielen fyzické telo, ale aj myseľ, pamäť a ostatné mozgové funkcie.

Zbavuje človeka napätia a stresu. Skvelo zvyšuje fyzickú kondíciu - podporuje kosti a kĺby, zlepšuje dýchanie a trávenie. Spomaľuje procesy starnutia a predlžuje aktívny vek. No či sa venujete letným alebo zimným športom, vždy je podstatné aj oblečenie. Viete, podľa akých kritérií je dobré voliť jesenné a zimné zvršky?

Tri vrstvy oblečenia

V chladnom počasí športovec v exteriéri potrebuje tri vrstvy oblečenia. Prvú vrstvu tvorí spodná bielizeň, druhá vrstva je tepelnoizolačná a tretia vytvára ochrannú bariéru pred zimou, vetrom a dažďom. Skvelým tipom na športovú spodnú bielizeň je detské termoprádlo a termoprádlo pre dospelých, ktoré funguje ako tepelný izolant - dobre zadržiava teplo, no je aj priedušné. Podstatný je tiež výber športových tričiek, ktoré majú byť z funkčných materiálov.

Vrchné outdoorové odevy musia byť teplé, vetru a vode odolné. Dámske aj pánske lyžiarske bundy voľte podľa výhrevnosti a tiež podľa odolnosti voči vetru a vode. Hydroizolačné vlastnosti zabezpečí membrána. Aj detské lyžiarske nohavice a nohavice pre dospelých vyberajte podľa výhrevnosti a nepremokavosti. Kvalitná membrána neprepustí k telu vlhkosť ani v prípade, ak sneží alebo mrholí.

Nepodceňte doplnky

V chladnom období nemožno pri športovaní v exteriéri podceniť ani ochranu hlavy, rúk a nôh. Teplá čiapka, ktorá zahreje nielen temeno hlavy, ale aj uši a teplé rukavice sú neodmysliteľnou súčasťou zimného športového oblečenia.

Rukavice je dobré voliť podľa veľkosti, materiálu a pocitu pohodlia. Na výber sú buď prstové rukavice alebo palčiaky, ktoré majú byť vždy o pár milimetrov väčšie, než je veľkosť rúk. Čo sa obuvi týka, zimná športová obuv má byť pohodlná, teplá a zároveň vzdušná. Musí byť však dostatočne pružná a nepremokavá, aby nohám poskytovala komfort v každom smere. Dôležitá je nielen dĺžka a šírka obuvi, ale aj strih a materiál, z ktorého je vyrobená.