Inkontinencia nie je hanba, riešte ju hneď

Neželaný únik moču môže trápiť ženy v každom veku. Často sa objaví už krátko po pôrode, prispieť k nemu môžu viaceré faktory. Liečbu neodkladajte. „Moderná medicína umožňuje bezbolestnú liečbu inkontinencie laserom už za pol hodinky, pričom výsledky sú vynikajúce bez ohľadu na vek ženy,“ hovorí gynekologička Inštitútu zdravia a krásy Frais MUDr. Ingrid Valaská.

Zdroj: Inštitút zdravia a krásy FRAIS

Hoci sa problém s únikom moču často pripisuje staršej vekovej kategórii, s inkontinenciou má skúsenosť počas života až polovica žien, a to bez ohľadu na vek. Dokonca, ako upozorňuje gynekologička Inštitútu zdravia a krásy Frais MUDr. Ingrid Valaská, prvé problémy sa môžu objaviť už krátko po pôrode.

Na jej vzniku sa významne podieľa oslabenie panvového dna či už následkom pôrodov alebo gynekologických operácií, ale vo vyššom veku tiež poklesom hladiny estrogénov, ktoré v procese prirodzeného starnutia spôsobujú stratu pružnosti a pevnosti podporných tkanív vaginálneho kanála a svalov panvového dna,“ vysvetľuje odborníčka.

Príčina spočíva v organickej alebo funkčnej poruche dolných močových ciest. Svoj podiel na oslabení panvového dna, a teda úniku moču, však môže mať aj obezita, namáhavá fyzická práca alebo genetická dispozícia ženy.

Nie je dôvod sa za to hanbiť. No rovnako ani tento problém schovávať či neriešiť,“ hovorí doktorka Ingrid Valaská.

Aj malý únik moču môže totiž pri neriešení príčiny prerásť do veľkých problémov.

Zdroj: Inštitút zdravia a krásy FRAIS

Cvičenie pomôže, ale nestačí

Hoci sa v minulosti využívali na spevnenie svalstva panvového dna rôzne cvičiace techniky, obvykle nemali takú efektivitu a účinok bol krátkodobý.

Chirurgická liečba má tiež svoje limity, vyžaduje si hospitalizáciu a rekonvalescenciu s nie vždy zaručeným očakávaným efektom,“ poznamenáva doktorka.

Cieľom liečby inkontinencie moču je však vyliečiť alebo zmierniť únik moču stresovej a zmiešanej inkontinencie moču I. a II. stupňa. Čím skôr žena problém začne riešiť, tým rýchlejšie sa podchytí.

Zdroj: Inštitút zdravia a krásy FRAIS

Moderná medicína umožňuje liečbu inkontinencie pomocou vaginálneho laseru. Ide o veľmi komfortné, bezbolestné, vysokoúčinné ošetrenie, s rýchlym nástupom účinku, bez nutnosti anestézie, ktoré sa robí ambulantne, bez potreby rekonvalescencie,“ hovorí o výhodách MUDr. Ingrid Valaská.

Aby panvové dno a uzáverová funkcia močovej rúry správne fungovali, je totiž potrebné dostatočné množstvo kolagénu a pevnosť svaloviny. Kolagén však vekom, pôrodmi či fyzickou námahou, degraduje a stráca sa. Ak už je funkčnosť oslabená, spúšťačom úniku moču môže byť obyčajné zdvihnutie ťažšieho predmetu, šport, ale aj smiech či kýchnutie.

Novodobá špičková technológia

Princíp ošetrenia najmodernejšími technológiami pritom spočíva v laserovom zahrievaní sliznice, čím dochádza k okamžitému skráteniu kolagénových vlákien a naštartovaniu tvorby nových. Tým sa vrstva spevní, zmení sa uhol močovej rúry a inkontinencia sa významne zmierni, resp. zmizne. Ošetrenie trvá približne 20 minút.

V gynekologickej ambulancii na klinike Frais používame YAG laser. Do pošvy zavedieme špeciálne gynekologické zrkadlo a laserový nadstavec, laserové lúče zahrievajú hlboké vrstvy sliznice, čím dochádza k skráteniu existujúcich kolagénových vlákien a k tvorbe nových,“ vysvetľuje gynekologička Ingrid Valaská.

Tieto zákroky na Slovensku nevykonáva každý gynekológ, potrebná je spomínaná technológia aj certifikát. Hoci v mieste ošetrenia môže pacientka pociťovať teplo, ide o bezbolestný výkon.

Pred samotným ošetrením je však nutné gynekologické vyšetrenie, posúdenie vhodnosti tejto metódy pre pacientku, negatívny výsledok onkocytologického steru z krčka maternice nie starší ako pol roka a v prípade, že sa pacientka za ostatné obdobie liečila aj na zápal močových ciest alebo zápal pošvy, tak aj negatívnu kultiváciu pošvy a moču nie staršiu ako 2 týždne,“ podotýka.

Ošetrenie sa tiež nevykonáva počas menštruácie, gravidity alebo akútneho zápalového ochorenia. Po zákroku však nie je potrebná žiadna dlhodobá rekonvalescencia či práceneschopnosť. Po ošetrení sa môžete vrátiť hneď k bežným aktivitám a po týždni aj k intímnemu životu. Výsledok sa dostaví už po prvom ošetrení.

V závislosti od stavu a na dosiahnutie optimálneho výsledku liečby je však vhodné, aby pacientka ošetrenie opakovala 2 až 3-krát v mesačných odstupoch,“ dodáva gynekologička MUDr. Ingrid Valaská.