Lekárka: Rakovina prostaty sa prejavuje aj bolesťami v krížoch, únavou, chudnutím a zhoršením funkcie obličiek

November je mesiacom boja proti rakovine prostaty. Podľa informácii zverejnených štatistickým úradom Slovenskej republiky je karcinóm prostaty na druhom mieste v mortalite na onkologické ochorenia.1 Včasné štádiá ochorenia prebiehajú veľmi často bezpríznakovo. Preto v tomto prípade platí, že prevencia je nad zlato.

Zdroj: Freepik.com

Rakovinu prostaty môžeme považovať za neviditeľnú hrozbu, ktorá sa medzi mužmi vyskytuje čoraz častejšie v rôznych vekových kategóriách. V roku 2021 bolo podľa informácii zverejnených štatistickým úradom Slovenskej republiky, zaznamenaných 677 úmrtí na zhubný nádor prostaty.

Zvýšené riziko platí najmä pre mužov v produktívnom veku, teda po 50. roku života, až po seniorov. Zdvihnutý prst platí aj pre mužov vo veku od 40 rokov. Vznik ochorenia môže byť do veľkej miery podmienený dedičnosťou, a to najmä v prípade, že ochorenie aktívne prepuklo u priameho príbuzného.

Napriek tomu, že je to častý dôvod vzniku ochorenia, tak ani zďaleka nie je jediný. Výskyt karcinómu prostaty významne ovplyvňuje aj spôsob stravovania.

Karcinóm prostaty môže zapríčiniť nadmerný príjem bielkovín, živočíšnych tukov, hormónov a červeného mäsa v strave. Vzhľadom na vysoký príjem tukov s obsahom cholesterolu a nedostatku aktivity sa riziko vzniku karcinómu prostaty zvyšuje aj u obéznych pacientov. Okrem toho môže mať pozitívny vplyv na vznik rakoviny prostaty aj užívanie steroidov, vysoká sexuálna aktivita a promiskuita, hormóny alebo vplyv röntgenového žiarenia, pesticídov či ťažkých kovov,“ upozorňuje MUDr. Daša Kelényová.

Príznaky rakoviny prostaty

Ochorenie vo forme zhubného nádoru môžeme označiť za tichého zabijaka. Príznaky rakoviny prostaty závisia od jej rozsahu. Vo včasných štádiách ochorenie prebieha veľmi často asymptomaticky, t.j. bezpríznakovo.

Prvé výraznejšie prejavy môžu muži spozorovať vo chvíli, kedy ochorenie zasiahne práve močové cesty. S tým sú spojené problémy s močením ako únik moču, časté a sťažené močenie či pocit nedostatočne vyprázdneného močového mechúra, ale aj problémy s erekciou.

Spomínané problémy sa však môžu spájať i s nezhubne zväčšenou prostatou. Výrazný rozdiel nastáva v momente, keď sa objaví v moči krv, prípadne dôjde k bolestivej ejakulácii s obsahom krvi. V pokročilom štádiu rakoviny metastázy karcinómu prostaty postihujú najmä chrbticu, panvové a dlhé kosti. Rakovina prostaty sa tiež prejavuje bolesťami v krížoch, v panve, únavou, chudnutím a tiež zhoršením funkcie obličiek,” upozorňuje doktorka Kelényová.

Rakovina prostaty postihne ročne viac ako 2 000 slovenských mužov. Čím skôr je rakovina diagnostikovaná, tým väčšia je šanca na jej vyliečenie. Medzi najčastejšie spôsoby ako odhaliť ochorenie patrí krvný PSA a PHI test, ktorý odhalí približne 70 % prípadov rakoviny.


Prečítajte si aj:

Ako prebieha vyšetrenie prostaty?