Atopická pleť – čo s ňou? Ako si poradiť so svrbením pokožky?

Svrbenie pokožky je v zimnom období pomere bežné. Pokožka v dôsledku teplotných zmien stráca vlahu, je vysušená a v mnohých prípadoch nás núti poškriabať sa. Avšak, u niekoho môže byť svrbenie pokožky celoročným problémom, hlavne v prípade, ak trpí atopickou dermatitídou. Svrbenie je totižto jedným z príznakov tohto kožného ochorenia.
atopický ekzém

Zdroj: Freepik.com

Atopická dermatitída, tiež známa aj ako ekzém, je chronické zápalové ochorenie kože, ktoré postihuje približne 15 až 20 % detí a 1 až 3 % dospelej populácie po celom svete. Atopickú dermatitídu možno opísať ako suchú, svrbivú, šupinatú a podráždenú pokožku.

Toto kožné ochorenie nie je nákazlivé, takže sa nemôže šíriť z človeka na človeka. Jedno je však isté – atopická dermatitída nie je vždy rovnaká. Vo väčšine prípadov sa vyskytujú obdobia, keď sa ochorenie zhoršuje – teda tzv. vzplanutia, po ktorých nasledujú obdobia, keď sa stav pokožky zlepší – tzv. remisie.

Zaujímavé je, že vedci nevedia, čo atopický ekzém spôsobuje, ale vedia, že hlavnú úlohu zohrávajú gény, imunitný systém i životné prostredie. Práve v závislosti od toho, v akom prostredí sa jedinec pohybuje má výrazný vplyv na zhoršovanie atopickej dermatitídy.

Koho postihuje atopická dermatitída najčastejšie?

V tomto prípade si ochorenie medzi pohlaviami nevyberá. Avšak, čo sa týka veku, tak sa atopia prejavuje už v detskom období. U niektorých detí vymizne ešte pred dovŕšením 7. roka života, u iných do obdobia puberty, no u mnohých môžu príznaky pretrvávať aj v dospelosti. Len príležitostne sa atopická dermatitída prejaví až v dospelosti.

Príznaky atopickej dermatitídy

Najčastejším príznakom atopickej dermatitídy je svrbenie, ktoré môže byť nepríjemné a niekedy také silné, že pri škriabaní dôjde k narušeniu vrchnej vrstvy pokožky a ku krvácaniu. Medzi ďalšie príznaky patria:

  • červené, suché škvrny na pokožke,

  • vyrážky, z ktorých pri škriabaní môže vytekať číra tekutina,

  • zhrubnutie a stvrdnutie kože.

Príznaky môžu prepuknúť kdekoľvek na tele, dokonca aj na viacerých miestach súčasne. Vzhľad a umiestnenie sa líši v závislosti od veku.

  • Dojčatá (do 2 rokov) – atopická dermatitída sa objavuje najmä na tvári, pokožke hlavy a v oblasti kĺbov (kolená, lakte).

  • Deti (od 2 rokov do puberty) – najčastejšie na krku, členkoch, lakťoch a kolenách.

  • Dospievajúci a dospelí – u starších atopikov sa prejavy objavujú na rukách, krku, lakťoch, kolenách, členkoch i v okolí očí.

Komplikácie súvisiace s atopickou dermatitídou:

  • Bakteriálne kožné infekcie – vznikajú v dôsledku škriabania pokožky.

  • Znížená kvalita spánku – rovnako v dôsledku nadmerného svrbenia pokožky.

  • Problémy s očami – napr. blefaritída, ktorá spôsobuje zápal a začervenanie očného viečka.

Príčiny vzniku atopickej dermatitídy

Nikto nevie, čo presne atopiu spôsobuje. Čiastočne je vinníkom strata vlhkosti pokožky, v dôsledku čoho dochádza k jej vysúšaniu, čo následne môže viesť k poškodeniu pokožky a vzniku zápalu. Vedci však tvrdia, že k zmenám kožnej bariéry, ktorá je rozhodujúcim faktorom čo sa regulácie vlhkosti týka, môžu viesť rôzne faktory, ako:

  • genetika – gény spôsobujúce rôzne mutácie, ktoré prispievajú k vyššiemu riziku vzniku atopie.

  • životné prostredie – vystavenie tabakovému dymu, znečistené ovzdušie, vonné látky a zlúčeniny nachádzajúce sa v telových prípravkoch.

  • hyperaktívny imunitný systém – spôsobuje zápal kože, ktorý vedie k dermatitíde.

Starostlivosť o atopickú pokožku

Pri starostlivosti o atopickú pokožku je v prvom rade potrebné rozlišovať, v ktorej fáze sa aktuálne nachádza. V akútnej fáze lekári zväčša odporúčajú / predpisujú kortikosterodiné prípravky, ktoré zmierňujú svrbenie a uľahčujú hojenie rán, ktoré atopický ekzém spôsobuje.

V tzv. udržiavacej fáze, je potrebné zamerať sa na starostlivosť a prevenciu. Je dôležité, aby pokožka bola hydratovaná a upokojená. Preto je potrebné zvoliť vhodné prípravky, ktoré sú zamerané práve na ošetrenie tohto typu pokožky. Značka Bioderma má vo svojej ponuke prípravky, ktoré obsahujú zložky upokojujúce svrbenie pri atopickej dermatitíde.

Majte na mysli, že je dôležitý prístup k pokožke. Odborníci odporúčajú len krátke sprchovanie či kúpeľ vo vlažnej vode. Do sprchy si môžete vziať aj pomocníkov z radu Bioderma Atoderm, ktorý je špeciálne vyvinutý pre potreby suchej až atopickej pokožky.

V rámci opatrení by ste sa mali zamerať aj na teplotu miestnosti, v ktorej sa nachádzate a trávite v nej najviac času (teplota by mala byť nižšia), udržiavanie poriadku v domácnosti (pravidelné odstraňovanie prachu), uprednostnenie bavlneného oblečenia pred umelými materiálmi.