Až 61 % Slovákov nevie, že antibiotiká neúčinkujú proti vírusom! Antibiotiká užívame zbytočne aj pri chrípke, či prechladnutí

90 % ochorení, ktoré postihujú nos, uši, hrdlo a pľúca, je vírusového pôvodu, takže po užívaní antibiotík sa nebudete cítiť lepšie. Spomaliť šíriacu sa rezistenciu baktérií na antibiotiká môže každý jeden z nás, a to správnym užívaním antibiotík.
lieky

Zdroj: Bigstock.com

Viac ako polovica ľudí na Slovensku nevie, že antibiotiká neúčinkujú proti vírusom a až ¼ Slovákov uviedla, že naposledy užilo antibiotiká proti chrípke alebo prechladnutiu, uvádza Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Obe tieto ochorenia sú zvyčajne vírusového pôvodu a užívanie antibiotík pri ich liečbe nemá žiaden prospech pre pacienta. Až 90 % ochorení, ktoré postihujú nos, uši, hrdlo a pľúca, je vírusového pôvodu, takže po užívaní antibiotík sa nebudete cítiť lepšie.

Antibiotiká pôsobia iba proti bakteriálnym ochoreniam a ich nesprávne užívanie znižuje ich účinnosť a zvyšuje odolnosť baktérií, čo je jednou z najväčších celosvetových hrozieb pre ľudské zdravie.

Užívajme antibiotiká zodpovedne!

Antibiotiká užívajte, len keď ich lekár predpíše a dodržiavajte pokyny lekára ako užívať antibiotiká, aby boli účinné aj v budúcnosti. Užívajte ich celú dobu, tak ako vám bolo odporučené lekárom a v predpísanom dávkovaní počas dňa.

Schému užívania svojvoľne neupravujte a najmä neskracujte. Ak je to možné, zabráňte infekcii vhodným očkovaním.

Čo je antibiotická rezistencia?

Antibiotická rezistencia je vznik odolnosti baktérií voči antibiotikám.

ŠÚKL upozorňuje na tieto fakty súvisiace s antibiotickou rezistenciou:

  • ak antibiotiká prestanú byť účinné, bežné ochorenia môžu byť znovu veľmi závažné až smrteľné
  • antibiotiká účinkujú iba proti baktériám
  • existuje viacero typov antibiotík a každý pôsobí iba proti určitým druhom baktérií
  • liečba antibiotikami nekončí zlepšením príznakov, antibiotiká treba dobrať do konca liečby, dodržiavať dávkovanie a časy užitia tak, ako to určil lekár
  • spomaliť šíriacu sa rezistenciu baktérií na antibiotiká môže každý jeden z nás, a to správnym užívaním antibiotík, vyhýbaním sa infekciám, imunizáciou, bezpečnou prípravou jedla a častým umývaním rúk

Prečítajte si aj:

Kedy je vhodná liečba antibiotikami?

Domáce spôsoby, ako sa rýchlo zbaviť antibiotík v tele