Každý ôsmy prípad astmy u detí v je vyvolaný znečistením ovzdušia z plynových sporákov, tvrdí nový výskum

Emisie toxických chemikálií a karcinogénov z plynových sporákov vytvárajú podľa vedcov vnútorné znečistenie horšie ako automobilová doprava.

Zdroj: Freepik.com

výskumy harvarských vedcov opakovane ukázali, že emisie toxických chemikálií a karcinogénov z plynových sporáko, môžu vo vnútri domovov vytvárať znečistenie niekoľkonásobne horšie, než tie vonkajšie, z cestnej premávky alebo ťažkého priemyslu.

Nová štúdia, na ktorej sa podieľali odborníci zo Spojených štátov a Austrálie, teraz tvrdí, že znečistenie z plynových sporákov je zodpovedné za astmu u detí v USA v 12,7% prípadov.

To je podľa Brady Sealsovej, ktorá sa na výskume podieľala, podobne vysoké percento, aké spôsobí fajčenie najbližších príbuzných. Zástupcovia amerického plynárskeho priemyslu pre denník The Washington Post výsledky výskumu odmietli.

Vedeli sme, že to je problém, ale nevedeli sme, aký veľký. Táto štúdia ukazuje, že keby sme sa zbavili plynových sporákov, predišli by sme 12,7 percenta detských prípadov astmy, čo by, myslím, väčšina ľudí rada urobila,“ uviedla Sealsová.

Ako uvádza web The Guardian, v Spojených štátoch má astmu asi päť miliónov detí. Zhruba 625-tisíc z nich by problémami s dýchaním mohlo trpieť práve kvôli plynovým sporákom.

Autori vyššie uvedeného výskumu tiež uviedli, že aj keď už domácnosť nemá inú voľnu ako plynový sporák, dá sa užívať relatívne zdravo.

Pri varení otvorte okná. Používajte odsávacie ventilátory, ktoré odvádzajú vzduch von. Hoci tým prispejete k znečisteniu vonkajšieho ovzdušia, znížite tým vystavenie svojej rodiny nezdravému vzduchu vo vyšších koncentráciách v uzavretých priestoroch,“ uviedli autori štúdie.


Prečítajte si aj:

Čo robiť, aby sa z alergie nestala astma a aký je medzi nimi rozdiel?