Dobré stravovacie návyky a príjemné stolovanie

Aby každému doma chutilo a dobre trávilo, pri zariaďovaní kuchyne a jedálne netreba experimentovať s krikľavými farbami a vytvárať príliš veľa farebných kombinácií. To, že skutočná krása sa skrýva v jednoduchosti, platí pre stolovanie dvojnásobne.

Je všeobecne známe, že dobré trávenie podporuje konzumácia jedla v príjemnom prostredí. Preto si pozornosť zaslúži aj jedálenský stôl. Na to, aby pôsobil ako v krásnych kulinárskych knihách a kalendároch, stačí len dobrý nápad a pár maličkostí – pekný obrus a dekorácie zladené do rovnakého štýlu.

Skvelým doplnkom stola je ozdobná misa, džbán alebo váza s rezanými kvetmi, pri ktorých zažiari aj jednofarebná obedová súprava jednoduchých tvarov. A pokiaľ sa jedná o slávnostné stolovanie, slávnostnú atmosféru podporí tiež oblečenie. Dnes na predajných pultoch v obchodných domoch s textilom nie je núdza o krásne šaty pre dievčatá aj chlapcov, ani pre dospelú populáciu a seniorov.

Stravovacie návyky

Okrem príjemného prostredia a kvalitnej stravy sú však pre dobré trávenie podstatné aj stravovacie návyky. Dôležité je, aby človek jedol päťkrát denne v pravidelných intervaloch a aby nejedol v strese. Jedlo si vyžaduje pokoj a dostatok času, aby ho bolo možné prijímať s pôžitkom. No trávenie ovplyvňuje nielen spôsob konzumácie, ale aj druh konzumovanej stravy.

Na prípravu mäsitých jedál je preto dobré používať kvalitné mäso z domácich fariem. Hydina na ekologických farmách má výbeh na pastviny, má dostatok pohybu, slnka a čerstvého vzduchu. Kačice, husi, kurence a morky tam žijú v dobrých hygienických podmienkach, sú kŕmené prirodzeným a kvalitným krmivom. Či si vyberiete z domácej farmy kačacie, husacie, kuracie alebo morčacie mäso, vždy máte istotu, že pri jeho spracovávaní neboli použité žiadne chemické prísady.

Čím podporiť trávenie

Na zlepšenie trávenia si denne doprajte dostatok tekutín - čistú vodu, prípadne minerálky a bylinkové čaje. Tiež väčšie množstvo ovocia a zeleniny, ktoré obsahuje okrem vitamínov a minerálov aj vlákninu. Tráveniu môžu prospieť aj prírodné výživové doplnky, ktoré podporujú rozkladanie potravy v žalúdku a detoxikáciu organizmu.

A s dobrým trávením ide ruka v ruke aj dobrý spánok. Výživový doplnok valeriana je vhodný na podporu spánku a celého nervového systému. Kapsule obsahujú prášok z koreňa valeriány lekárskej, z listov medovky lekárskej, skupinu vitamínov B a vďaka tomuto zloženiu majú skvelé upokojujúce účinky. Táto špeciálna kombinácia prispieva nielen k dobrému spánku v noci, ale aj k dobrej nálade cez deň.