Duševné zdravie a kvalita bývania

Aj vy patríte medzi tých, ktorí si zvyknú na prahu nového roka dávať predsavzatia? Niekto si dá jeden záväzok, ktorý túži splniť a sú aj takí, ktorí si ich každoročne dávajú niekoľko. Pokiaľ ste sa v roku 2023 rozhodli zveľadiť svoje bývanie, tu sú naše tipy, ktoré môžu zmeniť váš sen na skutočnosť.

Štatistiky tvrdia, že medzi najčastejšie novoročné predsavzatia patrí zmena stravovacích návykov, aktívne športovanie, opustenie zlozvykov a zlepšenie kvality bývania. Pekná domácnosť dopraje radosť všetkým ľudským vnemom a zmyslom, podporuje duševné zdravie celej rodiny. Vďaka praktickému a estetickému prostrediu môže rodina doma pookriať, zregenerovať a zrelaxovať.

Údržba rodinného domu

Každý rodinný dom potrebuje pravidelnú údržbu a včasná diagnostika porúch je dôležitá najmä z hľadiska životnosti budovy. Máte na fasáde domu praskliny alebo vám zateká strecha? Či sa jedná o fasádu alebo o strechu, rýchle odstránenie porúch zabráni ďalšiemu znehodnoteniu majetku.

Na opravu prasklín, na nahadzovanie omietky, na náter fasády, na výmenu strešnej krytiny či klampiarskych prvkov je potrebné pevné a stabilné lešenie. Pri rekonštrukcii alebo renovácii rodinného domu patrí pojazdné lešenie medzi nenahraditeľných pomocníkov.

Prenájom lešenia si však dohodnite v dostatočnom časovom predstihu a pri objednávaní nezabudnite uviesť ani požadovanú veľkosť lešenia. Pri všetkých prácach na lešení dodržiavajte bezpečnostné predpisy, nepodceňte vhodné pracovné oblečenie a obuv.

Krásne rozkvitnutá záhrada

Aby na jar mohlo k dobrému duševnému zdraviu rodiny prispievať aj okolie domu a záhrada, pravidelnú údržbu potrebuje tiež oplotenie. Moderné ploty z dreva a z kovu potrebujú údržbu vo forme ošetrenia a náteru.

Drevené ploty je potrebné ochrániť pred hnilobou, potom drevo dohladka obrúsiť a nalakovať. Na náter kovového plota možno použiť farby syntetické, vodou riediteľné, epoxidové aj polyuretánové. Vhodné sú tiež takzvané jednovrstvové farby, ktoré možno použiť na dva nátery - na základný aj vrchný náter.

Čo sa záhrady týka, trávnik je potrebné zbaviť popadaných konárov, odstrániť z neho odumretú trávu, burinu a plsť. Po zime je tiež dôležité ostrihať dreviny, pokopať záhony, prevzdušniť pôdu aj okolo stromov a kríkov. Dvor rodinného domu na jar možno vydekorovať záhradnými kvetináčmi.

Ozdobné keramické kvetináče sú vhodné nielen na výsadbu kvetov, ale aj na výsadbu byliniek. Skvelým tipom sú tiež závesné kvetináče alebo rebríky s popínavými rastlinami, ktoré pridajú na kráse každému priestoru v interiéri aj v exteriéri.