Príznaky dlhého covidu zmiznú do jedného roka, ukázala nová štúdia vedcov

K najčastejšie uvádzaným príznakom dlhého covidu patrí extrémna únava, strata čuchu, dýchavičnosť a bolesti svalov.
príznaky long covidu

Zdroj: Freepik.com

Väčšina príznakov tzv. dlhého covidu (long covid) u ľudí, ktorí prekonali miernu formu nákazy, zmizne do jedného roka. Vyplynulo to z rozsiahlej štúdie izraelských vedcov, ktorá skúmala dva milióny ľudí.

Dlhotrvajúce zdravotné komplikácie po prekonaní ochorenia COVID-19 postihli len v Európe najmenej 17 miliónov ľudí. Príznaky sa u nich pritom objavovali aj dlhé mesiace po tom, čo sa z choroby zotavili. Vyplýva to z odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

K najčastejšie uvádzaným príznakom dlhého covidu patrí extrémna únava, strata čuchu, dýchavičnosť a bolesti svalov.

V novej štúdii, ktorá vyšla v britskom časopise British Medical Journal (BMJ), izraelskí vedci analyzovali zdravotné záznamy takmer dvoch miliónov ľudí všetkých vekových kategórií, ktorí mali pozitívny test na covid v období od marca 2020 do októbra 2021.

Výsledky tak zahŕňajú predchádzajúce varianty ochorenia vrátane variantu delta, vedci ale nestihli zahrnúť variant omikron.

Vedci prišli k záveru, že pri miernych prípadoch nákazy, existuje zvýšené riziko pre vznik niekoľkých príznakov dlhého covidu. Sú medzi nimi strata čuchu a chuti, problémy s dýchaním, slabosť, búšenie srdca, streptokoky v krku, závraty, poruchy koncentrácie a tiež stav nazývaný mozgová hmla, kedy dochádza k vynechávaniu pamäti, roztržitosti či spomalenému mysleniu. Väčšina týchto príznakov ale do 12 mesiacov odznela.

Štúdia tiež zistila, že u očkovaných pacientov existovalo nižšie riziko vzniku problémov s dýchaním – čo je jeden z najbežnejších príznakov dlhého covidu – v porovnaní s neočkovanými. Rovnako deti mali menej zdravotných problémov ako dospelí a väčšina z nich sa do roka uzdravila.


Mohlo by vás zaujímať:

Pravidelné cvičenie vás môže ochrániť pred ťažkým priebehom a následkami COVID-19, ukazuje nová prelomová štúdia