Pravidelné cvičenie vás môže ochrániť pred ťažkým priebehom a následkami COVID-19, ukazuje nová prelomová štúdia

Nová štúdia dokázala súvislosť medzi odolnosťou voči ochorením COVID-19 a cvičením. Vedci zistili, že fyzická aktivita môže znížiť riziko úmrtia na COVID-19 až o 42 %.
pravidelné cvičenie a COVID-19

Zdroj: Pexels.com

Okrem bezprostredného ohrozenia života, ktoré predstavuje ochorenie COVID-19, vyvolala pandémia a s ňou súvisiace lockdowny, výrazný pokles fyzickej aktivity v populácii.

Prudký pokles záujmu o cvičenie nie je dobrou správou ani pre systémy zdravotnej starostlivosti, na ktoré sa ľudia spoliehajú.

Fyzická aktivita má preukázateľne pozitívny vplyv na zdravie človeka. Pravidelné cvičenie prospieva imunitnému systému tým, že znižuje zápal, mobilizuje biele krvinky na boj s infekciou, zlepšuje schopnosť tela rozpoznať škodlivé patogény, ktoré spôsobujú choroby, a čo je dôležité, zmierňuje psychický stres.

Cvičenie zachraňuje životy

Začiatkom februára bola publikovaná štúdia v British Journal of Sports Medicine (BJSM), ktorá potvrdila ochranné benefity cvičenia na základe priamo meraných údajov o fyzickej aktivite.

Štúdia s názvom „Small Steps, Strong Shield“ – vypracovaná spoločnosťou Vitality v spolupráci s univerzitami Witwatersrand a Western Ontario – dokázala, že akákoľvek forma pravidelnej fyzickej aktivity, dokonca menej ako dve a pol hodiny týždenne, môže chrániť pred závažnými následkami ochorenia COVID-19.

Prelomová štúdia vyhodnotila skúsenosti 65 000 ľudí z Juhoafrickej republiky, ktorí sa nakazili COVID-19, a porovnali ich s históriou ich fyzickej aktivity, ktorú zachytili inteligentné zariadenia, počas dvoch rokov.

Štúdia zistila, že v porovnaní s osobami s nízkou úrovňou aktivity bola vysoká miera fyzickej aktivity spojená s o 34 % nižším rizikom hospitalizácie, o 41 % nižším rizikom prijatia na JIS, o 45 % nižším rizikom potreby umelej pľúcnej ventilácie a o 42 % nižším riziko smrti na COVID-19.

Dokonca aj pacienti so strednou aktivitou mali o 13 % nižšie riziko hospitalizácie, o 20 % nižšie riziko prijatia na JIS, o 27 % nižšie riziko umelej pľúcnej ventilácie a o 21 % nižšie riziko úmrtia v porovnaní so skupinou s nízkou fyzickou aktivitou.

Štúdia tiež odhalila, že starší muži s diagnózou hypertenzie alebo cukrovky 2. typu majú vyššiu pravdepodobnosť ťažšieho priebehu COVID-19. Uvádza však, že pre týchto ľudí môže mať cvičenie viac ako 150 minút týždenne výraznejší pozitívny účinok ako u zdravých jedincov.

Podpora fyzickej aktivity v súlade s očkovacími kampaňami a ďalšími preventívnymi opatreniami sú potrebné na ochranu ľudí v celej spoločnosti, najmä tých najzraniteľnejších, pri akejkoľvek budúcej pandémii, keď prekonáme tú súčasnú.


Mohlo by vás zaujímať:

Ako dáva pandémia zabrať našej psychike?

Skoré ranné cvičenie môže znížiť riziko vzniku rakoviny prsníka a prostaty, zistili vedci v novej štúdii


OdpadskaKrajina

Dobré ránko :D toto tvrdí Bukovský od začiatku vymyslenej plandémie ale všetci ho cenzurujú a hejtujú. Aktívni nemajú obezitu a tá je najrizikovejším faktorom pri covide :)

In blossom

Nie, nie je to pravda. Zomrel mi na to velmi blizky clovek a cvicil pravidelne, rozhodne viac ako ja ci ktokolvek z rodiny, obezitu rozhodne nemal. Nakazeni sme boli vsetci a iba on mal tazky priebeh, ten najhorsi. Zial, je to len o genetike, nicom inom. Preto na to obcas zomru aj zdravi mladi ludia a stari a chori tym niekedy napriek ocakavaniam prejdu ako nic. Je to len o tom, nakolko citlive ACE2 receptory na naviazanie virusu ma ten ktory clovek. Bud v tomto vyhral geneticku loteriu, alebo ma geneticku smolu. Nie je to ziadna "plandemia", druha vec je, ci je naozaj prirodzeneho povodu, alebo niekto sa "hrajkal" v labakoch. To by bolo este smutnejsie.

OdpadskaKrajina

To je mi ľúto :( avšak naozaj drvivú väčšinu obetí tvoria chorí a starí ľudia väčšinou nad 65 rokov. A mal dostatočnú hladinu D vitamínu? Naozaj nemal žiadnu pridruženú chorobu? Lebo genetika má väčšinou zanedbateľný vplyv na všetko, 80 % je to, čo človek sám pre to urobí, genetika tak max. 20 %. A jasné, že je to z labáku a je to plandémia... Veď čo boli chrípkové epidémie pár rokov dozadu tak aj 33 % národa mala chrípku a žiadne opatrenia, nič... Teraz pomaly ani nikoho chorého nepoznám a drakonické opatrenia, wt.F... sa ľúbi fašistom upierať ľuďom práva.... Teraz zrazu zo dňa na deň zmizla korona už je len Ukrajina... A migranti nemusia mať očkovanie, test, respirátor, nič... Asi Putin zabil koronu...